NEMA VIŠE SUZA: Evo kako da iscjeckate luk a da NE PLAČETE

Praktična žena
NEMA VIŠE SUZA: Evo kako da iscjeckate luk a da NE PLAČETE
.

Prepoznatljivi ukus luk duguje sumporu koji apsorbuje iz zemlje. Kada jedete sirov luk ima ljuti ukus, a kuvanjem postaje slatkast. Ipak, luk oslobađa i enzim koji iz sumpora proizvodi supstancu sličnu sulfatnoj kiselini koja nadražuje oči.

Image result for nasjeceni crveni luk

Da bi vas oči peckale što manje morate da znate kako to i da radite.

Image result for crveni luk suze

Prvo, koristite što oštriji nož – tupi će oštetiti dijelove luka čime će se osloboditi i više enzima.

Cutting Tears    Don't weep over chopped onions. If you cut them near an open flame, the gaseous sulfur compounds they release into the air will burn off before they can irritate your eyes. A gas burner works best, but if your stove is electric, try lighting a votive candle near your chopping board instead.

Stavite prije sjeckanja luk na sat vremena u frižider – niska temperatura će usporiti aktivnost enzima koji proizvodi nadražujuće supstance.

Još jedan fazon je da oštricu noža namažete sokom limuna koji ublažava djelovanje sumpornih komponenti luka.

Esta é a forma certa de se preparar chá de gengibre para emagrecer e reduzir a gordura abdominal! | DICAS GRÁTIS

Ne sijecite koren. Najviše sumpornih komponenti nalazi u korijenu luka, pa ga sijecite oko korijena, ali ne i sam korijen.

Related image

Ne propustite