OSTEOPOROZA NAPADA IZ SJENKE, A SAD JE OTKRIVEN PRIRODAN LIJEK: Lako se pravi, A REZULTAT JE ČUDESAN!

Zdrav život
OSTEOPOROZA NAPADA IZ SJENKE, A SAD JE OTKRIVEN PRIRODAN LIJEK: Lako se pravi, A REZULTAT JE ČUDESAN!
.

Kako starimo, tako se povećava i rizik od nastanka osteoporoze.

SVRBI VAS "TAMO DOLE"? Mislili smo da je BEZAZLENO, a sad je GINEKOLOG OTKRIO GROZNU ISTINU!​

1

Osteoporoza nastaje zbog smanjenja koštane mase i poremećaja građe kostiju. Kao rezultat toga, kosti postaju slabe i podložne prelomima. Najčešći prelomi nastaju uslijed pada, a u slučajevima već ozbiljno uznapredovale bolesti, čak i uslijed nekih minimalnih udaraca.

Prema definiciji Svjetske Zdravstvene Organizacije, ako je koštana gustina izmjerena na aparatu koji meri gustinu kostiju- osteodenzitometar, manja za 2,5 ili više standardnih devijacija u odnosu na prosječnu koštanu gustinu mladih osoba, radi se o osteoporozi.

2

Doktori napominju kako je ovu bolest lakše spriječiti nego liječiti, te je zbog toga potrebno da se pridržavate određenih postulata.

Tijelu morate osigurati potrebnu količinu minerala kao što su kalcij i fosfor, koji ih čine čvrstim i gustim.

3

Vitamin D također ima znakovitu ulogu u prevenciji nastanka osteoporoze jer je nužan za apsorpciju kalcija iz hrane i ugradnju u kosti. Koristite svaku mogućnost da kraće vrijeme provedete na otvorenom, na suncu, no svakako je potrebno zaštiti se od štetnog UVA zračenja. Na kvalitetu kostiju također povoljno djeluju magnezij, kalij i lizin. Namirnice koje sadrže lizin su soja, grah, mlijeko, sir, slanutak, amaranth, leća. 

4

Osim toga, savjetuje se da svakog dana popijete dvije čaše mlijeka bogatog kalcijem i vitaminom D. Upravo to pomaže u povećanju gustoće kosti u zdravih žena srednjih godina koje prije nisu uzimale dovoljne količine kalcija i vitamina D. Međutim, većina žena za prevenciju mora uzimati kalcij u tabletama. Preporučuje se dnevna doza od 1,5 grama kalcija. Možete ga osigurati tako da svoju prehranu obogatite mliječnim proizvodima, sezamom, algama, keljom, bademima, grahoricama, amaranthom, brokulom..

5

Vježbe s opterećenjem, kao što je hodanje ili penjanje uz stepenice, također povećava gustoću kosti.  Za prevenciju i liječenje osteoporoze možete koristiti različite vježbe, ali dizanje utega se pokazalo posebno učinkovitim za formiranje snažnih kostiju. Ako ste starija osoba i malo se krećete, u svoju svakodnevnu rutinu uvedite šetnju. 

Faktori rizika za osteoporozu u žena 

- Član porodice ima osteoporozu 
 - Nedostatak kalcija u prehrani 
 - Stil života siromašan aktivnostima 
 - Bijela ili azijatska rasa 
 - Nježna građa 
 - Osobe koje nisu imale trudnoću 
 - Upotreba određenih lijekova kao što su kortikosteroidi i pretjerane količine hormona štitne žlijezde 
  -Rana menopauza 
  - Pušenje cigareta 
 - Pretjerano pijenje alkohola

6

Danas se za liječenje osteoporoze savjetuju i preporučuju alternativne metode.

Najbolji prirodni lijek za oporavak od osteoproze, i liječenje je sirće i kalcijum.

379339-jabukovo-sirce-ff

RECEPT:

Za ukusnu, niskokaloričnu pileću supu bogatu kalcijumom potrebno je:

– pola čaše sirćeta
– 900 do 1350gr pilećih leđa
– ¾ čaše sitne tjestenine
– 2 kocke za supu
– 2 lagano umućena bjelanca
– 2 kašike svježe nasjeckanog peršuna
– 4 litre vode i najmaje pola čaše sirćeta.
 
supa

 PRIPREMA:

Kuhajte 900 do 1350 gr leđa (pileća krila su takođe dobar izbor) u otvorenoj posudi oko 2 sata. Procijedite supu i skinite svu mast.

Odvojite meso od kostiju i u vodu dodajte piletinu, tjesteninu i kocku za supu. Neka supa provri i neka se kuha 10 minuta. Skinite je s vatre i u nju odmah dodajte bjelance uz stalno miješanje.

Dodajte supi peršun i poslužite.

biljka-persun

Ova supa je zdrava, niskokalorična i uvodi kalcijum u vašu ishranu!

Čak i tako mala količina poput jedne kašike sirćeta na litru vode može stvoriti razliku u količini izdvojenog kalcijuma iz kuhanih kostiju.

 

Ne propustite