NEMOJTE DA DIRATE ŽUTILO U UŠIMA: Evo zašto je ono veoma bitno za vaše zdravlje

Zdrav život
NEMOJTE DA DIRATE ŽUTILO U UŠIMA: Evo zašto je ono veoma bitno za vaše zdravlje
.

Ovo žutilo ili ušna smola stručnim nazivom se zove cerumen i ono je jako važno za vaše zdravlje i zdravlje vaših ušiju. 

Preporučuje se da se cerumen učiti spolja, ali nikako ne bismo smjeli da čistimo uše unutra, jer tada možemo oštetiti bubnu opnu, ali i da uništimo cerumen koji je bitan za naše zdravlje iz nekoliko razloga.  

uho5

Cerumen vlaži kožu zvukovoda i bubnjića, te zvukovod štiti od povrede i sprječava da voda prodre u uho.

uho4

Zajedno s dlačicama koje rastu u vanjskom zvukovodu, cerumen hvata čestice prljavštine i prašine, te zaustavlja njihov prodor do bubnjića.

Cerumen migrira zajedno s epitelom sve do otvora vanjskog zvukovoda te ga se odatle lako skida tijekom rutinskog jutarnjeg pranja. Tu migraciju potpomažu kretnje vilicom. 

uho2

Prljavština nakupljena u vanjskom zvukovodu prenosi se cerumenom. Kretnje vilicom djeluju samo na hrskavični dio zvukovoda dok na koščati dio ne djeluju. To znači da će čestice prašine ili cerumena koje gurnute duboko u vanjski dio zvukovoda, npr. nestručnim čišćenjem štapićima za uši, biti teško izvaditi.

uho1

Cerumen spriječava da voda prodre duboko u vanjski zvukovod, što može uzrokovati Otitis externu, odnosno upalu vanjskog zvukovoda.  Naime, zato što se sastoji se od 20,9 posto holesterola, 22,7 posto masnih kiselina i saharida, kao što su glukoza i galaktozamin, voda ne može razgraditi cerumen. 

minjdjuse-uho-1

Unutrašnjost našeg uha i cerumen nisu sterilni – tu su prisutne bakterije, a vlaženje ubrzava njihov rast. Najčešći uzrok bakterijske infekcije vanjskog uha su Pseudomonas aeruginosa i Staphylococus aureus. Ako imate problema s ušima, trebate ih držati suhima jer bakterije ne vole suhu okolinu. Lijevanje vode u uho prečesto može izazvati trajno vlaženje vanjskog zvukovoda.

uho

Sljedeći put dobro razmislite prije nego što uklonite cerumen. 

ui

Dr. David Gill, američki pedijatar kaže kako nitko ne bi trebao nasilno uklanjati vosak iz ušiju, već postoji puno učinkovitija metoda, a uključuje korištenje namirnica iz kuhinjskog ormarića u slučaju začepljenja cerumena u ušima.

u

Za veće nakupine važno je otvrdnuli vosak omekšati uljem, tako da se namače vatica u ulje i postavi je se u uho bez guranja. Zatim bi se trebala protresti glava kako bi se vosak mogao pomaknuti prema vanjskom kanalu. Pričekajte dvije do tri minute i nakapajte par kapi ulja u uho.

uho2

Ako ni to ne pomaže, tada u omjeru jedan prema jedan pomiješajte bijeli ocat i medicinski alkohol te s tom otopinom uz pomoć injekcije ili šprice iz ljekarne jednostavno isprati uho.

Pogledajte video:

Ne propustite