Kurra hafiz Admir Husić za Novi.ba: Ego treba slomiti da bi se čovjek uzdigao

Ramazan
Kurra hafiz Admir Husić za Novi.ba: Ego treba slomiti da bi se čovjek uzdigao
Novi.ba u sklopu svog ramazanskog programa objavit će i veoma zanimljive razgovore s muslimanskim učenjacima. Danas vam predstavljamo kurra hafiza, Admira Husića.

Novi.ba u sklopu svog ramazanskog programa objavit će i veoma zanimljive razgovore s muslimanskim učenjacima. Danas vam predstavljamo kurra hafiza, Admira Husića.

Maglajlija, hafiz Admir ef. Husić, imam džemata Ikre u Münchenu, savladavši svih sedam kiraeta po Šatibijji dobio je prošle godine idžazetnamu s lancem prenosilaca do Poslanika sallallahu alejhi ve sellem, i time stekao titulu kurra hafiza.

Hafiz Admir porijeklom je iz Maglaja, a rođen je u Doboju, 23. aprila 1981.godine. U Maglaju je završio Opću Gimnaziju "Edhem ef. Mulabdić". Hifz Kur’ana Časnog položio je 2010. pred Komisijom za polaganje hifza Rijaseta Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini.
 
U Rijadu, u Kraljevini Saudijskoj Arabiji ovaj Maglajlija je završio arapski jezik i odsjek za islamske nauke pri pedagoškom fakultetu na Univerzitetu kralja Sauda. Govori tri strana jezika: arapski, njemački i engleski. 
 
"Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuh. Da Vas Allah, dželle šanuhu, pomogne u svakom dobru i pomogne nam svima da hajirli ispostimo ovaj ramazan i provedemo ga u pokornosti našem Gospodaru", poručio je svim našim čitaocima kurra hafiz Admir Husić na početku razgovora.

Kako se mi odnosimo prema našem poslaniku Muhammedu a. s.? Da li ga dovoljno poštujemo, te koliko ljudi se trude sprovesti u praksu njegove savjete i hadise? 

Kurra hafiz Husić: Svaki iskren vjernik će reći da Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, voli i poštuje, to je normalna stvar i jedan od uslova ispravnosti vjerovanja. Da li je ta naša ljubav zaista toliko iskrena i istinita, to najbolje pokazuju naša djela, kako unutrašnja tako i vanjska. Što se više trudimo da o njemu naučimo i ono što nam je ostavio u praksi primjenimo to ga više volimo i ta naša ljubav je iskrenija. Na nama je da njegovu Tradiciju u svom životu primjenimo koliko možemo i da se potrudimo shodno našim mogućnostima.

Naravno, ne možemo je svi isto primjeniti jer nemamo svi iste uslove, ali je bitno da budemo iskreni i da to uradimo što je moguće više. To se tiče, kako sam spomenuo, i unutrašnjih i vanjskih djela. Nije poenta samo u lijepom ponašanju niti je poenta samo u vanjskom izgledu, sve su to pojedinačni aspekti islama i sunneta. Potrebno je da uskladimo i vanjsko i unutrašnje da bismo bili što potpunijeg vjerovanja. To je upravo ta ljubav prema Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, da nam srca budu iskrena i da ih slijede djela, a to možemo postići samo ako budemo prije toga učili.

Kako Vi provodite Ramazan, tj. možete li nam opisati jedan svoj dan u ovom mubarek mjesecu?

Kurra hafi Husić:
 Pa iskreno, kao i svaki drugi vjernik, trudim se da iz ramazana izvučem što više mogu i da što više ibadetim. To je možda malo više nego kod ostalih jer je moj posao vezan za džamiju i džemat pa imam, hvala Allahu, više prilike. Dan počinje ustajanjem na sehur, sabahom, učenjem Kur'ana, čitanjem islamske literature, odlaskom u džamiju. Moj je dan kao i dan svih drugih imama koji je ograničen obavezama u džematu, ne razlikuje se ništa posebno.

Kako komentirate činjenicu da se muslimani međusobno ubijaju u svijetu, bombe se postavljaju u džamijama, pa i u svetim mjesecima?

Kurra hafiz Husić: To su veoma komplikovana pitanja koja odslikavaju ovu našu današnju veoma komplikovanu stvarnost. Prva Objava je bila: 'Čitaj...'  Sve devijacije koje se dese pojedincu ili grupi ili evo svim muslimanima danas su posljedica nedovoljnog obrazovanja i, nakon njega, nepravilnog shvatanja islama. Nažalost to je danas postalo veoma rašireno jer su informacije lahko dostupne, a uzimaju se bez ispravnog tumačenja. Takođe, ne znamo kako da razgovaramo, da popravljamo ono što ne valja na lijep način onako kako su nas podučile prve generacije muslimana. I, naravno, to neko još dodatno iskoristi...  Da nas Allah uputi da svoju lijepu vjeru učimo, ispravno razumijemo i kako treba primjenimo u praksu.

Recite nam kakva je nagrada za učenje Kur'ana?

Kurra hafiz Husić:
Kur’an je osnova našeg dina, Allahova Riječ kojom nas je počastio i jedna od najčvršćih veza roba s njegovim Gospodarom. Nagrada je, kao što znamo iz onog poznatog hadisa, deset sevapa za svako slovo, s tim što Allah može, onome kome hoće, davati i mnogo mnogo više. Svaki musliman bi trebao da nauči da uči Kur’an jer i samo njegovo učenje veliki ibadet, da ne govorimo o njegovom razumijevanju i primjeni u životu. To je jedan od najlakših načina za dobijanje sevapa. Samo treba malo truda i volje i dove Allahu za pomoć. 

admir-husic1

Ko je bolji kod Allaha dž. š. od dva muslimana koji međusobno ne komuniciraju?

Kurra hafiz Husić:
Veoma lijepo pitanje jer situacija je danas takva da mnogi ne razgovaraju nikako. Bolji je onaj koji proguta svoj ego i priđe svome bratu i poselami ga i prvi otpočne... Ma koliko da nas neko povrijedi ipak bi trebalo pokušati izgladiti odnose u ime Allaha radi čuvanja stabilnosti našeg Ummeta.

Primjetno je da je omladina itekako aktivna na društvenim mrežama kada su u pitanju vjerski propisi. Smatrate li to ispravnim, jer smo svjedoci da se postavljaju razni statusi, hadisi, a da se pravilno ne rastumače?

Kurra hafiz Husić: Spomenuo sam već da moramo prije svega učiti. Status, dva, deset ili 100 nisu učenje već samo puke informacije koje mogu, a i ne moraju biti ispravne. U islamu se uči pred ulemom, koja je takođe učila pred ulemom i tako do Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Zato imamo lance prenosilaca i za Kur’an i za hadis itd. Zatim, nije svačije da tumači vjeru makar i znao dokaze, jer iza toga mora da stoje godine i godine učenja, ali i zrelosti. Opet se vraćam na ego: njega treba slomiti da bi se čovjek uzdigao, a to se radi učenjem i odgajanjem od strane onih kod kojih učimo.

Rukja – možete li nam ukratko je približiti?

Kurra hafiz Husić: Rukja je termin koji mi danas često čujemo. Zašto? Jer je veoma veliki broj onih kojima je, nažalost, potrebna. To je liječenje Kur’anom i dovama koje su prenesene od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Liječnik je Allah, dželle šanuhu, a sve ostalo, pa i mi smo samo alat. Uz to se može dodati liječenje travama i slično. Kako je čovjek spoj duše i tijela takvo je i liječenje.

Osnovni uzrok, kod većine bolesnih, je udaljavanje od Allaha. Sve što je čovjek udaljeniji od Allaha zaštita je manja i šejtan je uspješniji u svome djelovanju, bilo ono psihičko ili fizičko. 

Uz to imamo i veliki broj onih koji ne liječe ispravno ili žele da to ispravno rade, ali su neobrazovani islamski. 

I to djelovanje ima svoja pravila i zakone i ne može se raditi onako kako mi mislimo jer u pitanje dolazi zdravlje pacijenta. Čitav proces zahtjeva i veliki trud kako od onoga koji uči rukju tako i od samog pacijenta. Rukja je nešto što se uči od iskusnih i učenih na tom polju. Mene je Allah, dželle šanuhu. počastio time da sam učio i učim je od mnogih. Od nekih sam čak dobio, hvala Allahu i idžazetnamu (dozvolu) za njeno ispravno obavljanje, što lično smatram veoma važnim jer je to dokaz ispravnosti rada i time se pravi razlika između onih koji taj posao obavljaju ispravno i onih koji ga rade drugačije.

Istu dozvolu ću rado dati svakom ko mi pokaže da je na polju islama učen i da je zna obaviti na regularan način kao što ću gledati da pomognem koliko mogu svakome ko se javi sa željom i potrebom da mu se uči rukja.

Na kraju bih nam svima savjetovao da ramazan iskoristimo u ibadetu i ličnom popravljanju da bi se time popravilo i naše društvo, jer "Allah neće izmijeniti stanje jednog naroda dok se sam ne izmijeni" a narod, grupu čini svaki pojedinac. 

Ne propustite