Obratite pažnju na ovih par savjeta, da biste lakše UTONULI U SAN!

Zdrav život
Obratite pažnju na ovih par savjeta, da biste lakše UTONULI U SAN!
.

Kvalitetan san puni organizam energijom, pozitivno djeluje na radnu sposobnost, koncentraciju i čini nas zdravijima...

Related image

Prije odlaska na spavanje prigušite svjetlost, isključit muziku i TV i izbjegavaje visoku ili nisku temperaturu u sobi. Ako je potrebno stavite čepića za uši, provjetrite prostoriju prije spavanja, spustite roletne...

Izbjegavaje konzumiranje tekućine nakon 20 sati uvečer, što će smanjiti broj buđenja po noći zbog mokrenja. Posebno se to odnosi na alkohol koji početno smiruje i može olakšati padanje u san, ali on se tokom spavanja počne razgrađivati i izlučivati iz organizma, što izaziva znojenje ili potrebu za odlaskom u toalet.

Iako vam se čini kako će vas cigareta prije spavanja opustiti to nije točno. Nikotin je stimulans i svakako ga ne bi trebalo konzumirati, posebno neposredno pred spavanje ili prilikom buđenja po noći.

Ne preporučuje se spavanje tokom dana, osim kratkog odmora od 10-15 minuta otprilike osam sati nakon buđenja. Posebno se to odnosi na ljude koji teško utonu u san, pa bi oni trebali u potpunosti izbjegavati dnevno spavanje.

Kofein je još jedan stimulana, a nalazi se u kafi, nekim gaziranim sokovima, čaju, čokoladi i različiti lijekovima koji se mogu dobiti bez ljekarskog recepta u sebi sadrže kofein, pa bi ih trebalo izbjegavati barem četiri do šest sati prije spavanja. Međutim, ljudi koji konzumiraju velike količine kofeina moraju paziti da ne smanje njegov unos naglo, jer to može izazvati glavobolje, te tako onemogućiti san.

Related image

Konzumiranje velikih količina hrane neposredno prije odlaska u krevet sigurno će loše utjecati na spavanje. Preporučuje se izbjegavanje proteina koje je bolje zamijeniti ugljikohidratima ili mliječnim proizvodima.

Image result for spavanje

Related image

Ne propustite