CCI utvrdio pozitivne pomake političkih lidera za bržom uspostavom vlasti

Bosna i Hercegovina
CCI utvrdio pozitivne pomake političkih lidera za bržom uspostavom vlasti
.

Na osnovu monitoringa institucija zakonodavne i izvršne vlasti Centri civilnih inicijativa (CCI) utvrdili su da je ponašanje značajnog dijela političkih aktera nakon ovogodišnjih općih izbora donijelo pozitivnu promjenu u smislu brže reakcije da se proces konstituisanja vlasti završi što prije u skladu s propisanim rokovima.

Poštivanje rokova upravo nije bilo karakteristično prilikom uspostave vlasti u prošlom mandatu.

- Konstitutivne sjednice trajale su od jednog do 100 dana. Najduže sjednice bile su skupština Srednjobosanskog kantona više od tri i po mjeseca, Unskosanskog kantona dva i po mjeseca, Kantona Sarajevo više od mjesec i po, Tuzlanskog i Zeničkodobojskog više od mjesec dana – kazao je projekt menadžer CCI-a Asmir Ćilimković.

Uočljivo je bilo i to da na ovim sjednicama, bez obzira na dužinu trajanja, najveći broj institucija nije uspio dovršiti proces osposobljavanja na normalan rad.

Uglavnom su preuzimani mandati i davane svečane izjave poslanika nakon čega su sjednice završavane ili prekinute.

- U 11 institucija proces potpunog konstituisanja ili osposobljavanja za rad trajao je više od 100 dana. Zato upozoravamo da se taj proces mora obaviti u što kraćem roku da bi se institucije što prije počele baviti svojim poslom i služiti građanima koji ih plaćaju -  naglasila je koordinatora za medije CCI-a Ana Lučić.

Po ustavima i Izbornom zakonu, nakon proglašenja zvaničnih rezultata ovogodišnjih Općih izbora, krajnji rok za održavanje konstitutivnih sjednica kantonalnih skupština je 16. novembar, sjednice Narodne skupštine Republike Srpske 21. novembar, Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH 26. novembar, a krajni rok za održavanje sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Doma naroda Parlamenta FBiH i Vijeća naroda RS je 6. decembar.  

Centri Civilnih Inicijativa (CCI) predstavili su i preporuke i inicijative za unapređenje rada institucija vlasti u BiH.   

- Pozivamo da se provedu izmjene Izbornog zakon, koje bi regulisale mogućnost raspisivanja vanrednih izbora i druge mehanizme za otklanjanje blokada sistema. Time bi se spriječilo da građani budu taoci uskostranačkih interesa i obračuna političkih stranaka. Nadamo se da će fokus sa uspostave vlasti preći na planove, ciljeve i rezultate rada te vlasti – poručila je Lučić.

 

Ne propustite