RECEPT STAR PREKO 2 000 GODINA: Pojedite samo jedno parče i nećete osjetiti glad 6 sati a pritom ćete sebi PRODUŽITI ŽIVOT!
Svi smo čuli za Hunze, pleme u kojem ljudi žive i preko 120 godina, a da pore toga do samog kraja ostanu vitalni i zdravi. Ne samo da su zdravi, već oni prosto ne znaju za bolesti kao što su dijabetes, rak, oboljenja srca kao i prerano starenje. Kamali je tradicionalan čapati hljeb plemena Hunza, a recept za ovo zdravo pecivo star je oko 2000 godina. Ovaj hljeb je vrlo zdrav, a može vam pomoći i da izgubite na težini, jer je hranljiv, pa samo 1 ili 2 porcije kamali hljeba smanjiće apetit i učiniće da ne osjetite glad 4 do 6 sati.
Kamali hljeb ne sadrži šećere, ni slatke dodatke, kao većina modernih čapati hlebova, a jedan od važnih sastojaka je "glečersko mlijeko", odnosno mineralna voda boje mlijeka koja se otapa od glečera i bogata je mineralima i hranljivim materijama iz stijena.
Recept za Kamali hljeb
Sastojci:
1 šolja brašna od cijelog zrna mljevenog na kamenu ili mješavina 1/3 pšeničnog brašna i 2/3 heljdinog brašna
vrh kašičice morske soli ili posoljeni začin od povrća
1/2 šolje glečerskog mlijeka (mineralna voda).
Priprema:
Pomiješajte brašno i so, pa polako dodajte vodu i miješajte dok ne dobijete tijesto. Površinu na kojoj pravite hljeb pospite brašnom, a zatim mijesite dok teijsto ne postane mekano i elastično.
Zavijte umiješeni hljeb u vlažnu krpu i ostavite da odstoji pola sata. Podijelite tijesto u loptice veličine oko 3 centimetra, a zatim urolajte svaku lopticu u tanke tortilje veličine oko 20 centimetara u prečniku. Tortilje pecite na plotni, prvo jednu, pa drugu stranu, oko 10 minuta.