Bivši kapetan Vojske Republike Srpske optužen zbog zlostavljanja zarobljenika

Aktuelno
Bivši kapetan Vojske Republike Srpske optužen zbog zlostavljanja zarobljenika
.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 68-godišnjeg bivšeg kapetana I. klase Vojske Republike Srpske Dane Lukaića, koji je ljetos uhićen u Hrvatskoj.

Lukaić se tereti za ratni zločin prema ratnim zarobljenicima 1992. u logoru ratnih zarobljenika Manjača pored Banja Luke, gdje je podređenima naredio da zlostavljaju ratne zarobljenike koje je on ispitivao, javila je Hina.

Optužnicom 68-godišnjeg državljanina Srbije i Bosne i Hercegovine, zagrebačko tužiteljstvo tereti da je zlostavljanja zarobljenika naredio kao kapetan I. klase vojske Republike Srpske i vođu tima zaduženog, uz ostalo, za prikupljanje obavještajnih podataka od ratnih zarobljenika, izvijestio je DORH navodeći samo njegovu dob.

Okrivljenika se tereti da je od sredine lipnja do 16. rujna 1992. tijekom oružanog sukoba na području Bosne i Hercegovine, u logoru ratnih zarobljenika Manjača prilikom ispitivanja dvojice zarobljenih pripadnika HVO-a i trojice zarobljenih pripadnika HOS-a, u više navrata unaprijed zapovjedio podređenim pripadnicima vojske Republike Srpske da za vrijeme ispitivanja ili nakon njega tjelesno zlostavljaju, tuku i ozljeđuju navedene zarobljenike.

Njemu podređeni pripadnici Vojske Republike Srpske su, po okrivljenikovim prethodno izdanim zapovijedima, od sredine lipnja pa do kraja srpnja 1992. prilikom ispitivanja u njegovoj prisutnosti, u više navrata palicama pretukli dvojicu pripadnika HVO-a te u razdoblju od 8. do 16. rujna 1992. rukama, nogama i palicama pretukli dvojicu pripadnika HOS-a.

Trećeg pripadnika HOS-a su, okrivljeniku podređeni pripadnici vojske Republike Srpske po njegovim zapovijedima u više navrata udarali rukama, nogama, palicama i drugim predmetima po čitavom tijelu i spolovilu te mu gurali palicu u anus.

Okrivljenika se tereti i da je osobno, prilikom ispitivanja trećeg pripadnika HOS-a, udarao drškom pištolja po glavi, metalnom stolicom po leđima te mu čupao nokte, a jednom prilikom udarao čekićem po šaci desne ruke dok su mu pripadnici Vojske Republike Srpske držali ruku govoreći da to radi kako ovaj više nikad ne bi mogao na nekoga pucati, navodi se u optužnici.

Lukaić je uhićen 30. lipnja prilikom ulaska u Hrvatsku s grupom koja je išla na komemoraciju fašističkim žrtvama u Jadovnom. Nakon policijskog kriminalističkog istraživanja ispitalo ga je i državno odvjetništvo, nakon čega mu je određen jednomjesečni istražni zatvor.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo predložilo je da se protiv okrivljenog 68-godišnjaka, koji se nalazi u istražnom zatvoru u Zagrebu, produlji istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i teških okolnosti počinjenja nedjela.

Ne propustite