Vlada USK: Postoji potreba za pojačanim nadzorom migrantskog vala

Aktuelno
Vlada USK: Postoji potreba za pojačanim nadzorom migrantskog vala
.

Vlada Unsko-sanskog kantona na današnjoj vanrednoj sjednici razmatrala je prijedlog zaključka o mjerama za koordiniranje i nadzor nad migrantskom krizom na području ovog kantona, ocjenjujući da postoji potreba za pojačanim nadzorom migrantskog vala.

Kako je saopćeno iz Vlade, potrebno je kontrolirati priliv ilegalnih migranata kao i njihovo kretanje, zbog čega je Vlada dala podršku radu Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području kantona.

Vlada USK zahtijeva od Međunarodne komisije za migracije (IOM) da predoči tačan broj osoba koje mogu biti smještenu u postojećim privremenim prihvatnim centrima - Đački dom, hotel Sedra, Bira, Miral i Trnovi, te da izvještava o svim promjenama koje se tiču kapaciteta za prihvat migranata.

Također, Vlada USK zabranila je uspostavljanje novih prihvatnih centara, kao i smještaja u privatnim objektima na području kantona od međunarodnih organizacija bez prethodno dobijene saglasnosti lokalne vlasti.

Zatraženo je i da IOM hitno organizira rad zaštitarskih službi unutar privremenih prihvatnih centara kojima upravljaju, te da u saradnji sa Uredom za strance uspostavi kućni red za migrante smještene u tim centrima.

Vlada je također zatražila od IOM-a da migrante smještene u hali Miral u Velikoj Kladuši zbrine u prihvatni centar Ušivak u Hadžićima, saopćeno je danas iz Vlade Unsko-sanskog kantona.

Od Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i policijskih agencija zatražili su da se i dalje vrši pojačana kontrola prijevoznih sredstava koja idu u pravcu ovog kantona, radi kontroliranja priliva migranata u odnosu na raspoložive kapacitete u prihvatnim centrima.

Ne propustite