Drugu godinu zaredom ženska hafiska mukabela u Tuzli

Ramazan
Drugu godinu zaredom ženska hafiska mukabela u Tuzli
Već drugu godinu zaredom nakon podne namaza u Gazi Turali-begovoj džamiji održava se ženska hafiska mukabela.

Već drugu godinu zaredom nakon podne namaza u Gazi Turali-begovoj džamiji održava se ženska hafiska mukabela. 

Ženska hafiska mukabela je bez sumnje jedno veliko i lijepo osvježenje u ramazanskim aktivnostima na području tuzlanskog Medžlisa.

Ovogodišnju žensku mukabelu uče hafiza Zubejda Gobeljić, hafiza Amena Omerović, hafiza Behija Spahić, hafiza Senada Čačković, hafiza Medina Hamzabegić, Ahmedina Purković, Sumeja Čanić i Elmedina Avdibašić.

Hafiza Amena Omerović, svršenica Behram-begove medrese i Fakulteta islamskih nauka, kazala je da ženska mukabela za nju predstavlja jedno divno iskustvo.

"Lijepo je vidjeti sve žene na mukabeli koje dolaze kako bi slušale nas kako učimo Kur'an. Ja sam hifz završila na drugoj godini fakulteta pred muhafizom, hafizom Edinom Dedićem. I prošle godine sam učestvovala na ovoj mukabeli", kazala je Omerović za Preporod.

Pred početak ovogodišnje ženske mukabele hafiza Zubejda Gobeljić napominje da je ženska mukabela od posebnoga značaja za muslimanke Tuzle.

"Mukabela je jedan novi način da se okupimo i da zajedno razmijenimo neka iskustva, i naravno potaknemo neke nove mlade djevojke da uče Kur'an, te da se što više družimo i međusobno savjetujemo", ističe Gobeljić.

Ženska mukabela je dobro posjećena što potvrđuje uspješnost i značaj ovoga projekta za vjerski život u Tuzli tokom ramazana.

Ne propustite