PRIPREMITE SE ZA MINUS KOJI STIŽE: Iza radijatora stavite OVU STVAR i gledajte kako se dešava MAGIJA

Sve za dom
PRIPREMITE SE ZA MINUS KOJI STIŽE: Iza radijatora stavite OVU STVAR i gledajte kako se dešava MAGIJA
.

Loša izolacija je jedan od velikih problema zimi.

Kao što postoji trik da PVC prozor podesite na zimski položaj i tako sebi osigurate topliju prostoriju i uštedite na grijanju, tako postoji način da spriječite gubitak toplote koju emituju radijatori postavljeni na spoljne zidove stana.

 Iza radijatora postavite foliju za toplotnu izolaciju. Tako će se toplota reflektovati nazad u sobu. 

folija

Za ovaj trik osim specijalizovane folije namijenjene upravo ovakvim poslovima, može da posluži i kvalitetnija kuhinjska folija. Računi za  grijanje u zimskim mjesecima pravi su udar na naš džep. 

Računi za grijanje ovise o raznim faktorima kao što su pozicija stana, kvadratura, način grijanja, energenti, izolacija i slično. 

grijanje3

No, ušteda na grijanju itekako je moguća, te bi vam mogla pomoći da smanjite svoje mjesečne izdatke.ć

Evo što možete uraditi. 

NEMA VIŠE SMRZAVANJA ZIMI: Žena je stavila FOLIJU iza RADIJATORA I PROHUKALA OD VRUĆINE, evo kako da to uradite ispravno!

 

Odzračite radijatore

radijator1

Redovito čistite i odzračujte radijatore. Zbog začepljenja vanjskih otvora zrak teže prolazi pa dolazi do povećane potrošnje energije. Iz istog razloga treba redovno odzračivati radijatore i cijelu instalaciju kako biste izbacili nakupljen zrak i omogućitu  optimalan rad grijaćim tijelima, neovisno o kojem je sistemu centralnog grijanja riječ. Neka ispred njih ne stoji namještaj ili zavjese koje ih prekrivaju pa blokiraju toplinu. Isto pravilo vrijedi i za sisteme grijanja poput plinskog etažnog s bojlerima. Ne zaboravite da ih je važno servisirati i zbog sigurnosti, piše net.hr. 

radijator-podesavanje

Ne pregrijavajte prostor

Nemojte pregrijavati stambeni ili poslovni prostor. Optimalna temperatura u grijanim prostorijama je 20 stepeni Celzijevih. Za svaki stepen više utroši se šest posto više energije. Općenito je pravilo da godišnje možete uštedjeti približno pet posto energije za grijanje ako temperaturu koju održavate u prostoru smanjite za samo 1°C. Ugradite uređaje za regulaciju odavanja topline – termostatski radijatorski set (termostatski radijatorski ventil i termostatska glava), odnosno uređaje kojima se može podešavati (regulirati) potrošnja toplinske energije. Pridržavajte se uputa za postizanje željene temperature kompanije koja je ugradila ventile u vaš stambeni ili poslovni prostor.

grijanje-radijator-1235728652

Provjetravajte prostore najviše 10 minuta

Prostorije prozračujte redovno, ali ne duže od 10 minuta. Na taj način će se sačuvati toplina akumulirana u zidovima i namještaju te će nakon provjetravanja prostor uskoro biti topao kao i prije. Nikako nije preporučljivo reguliranje temperature prostorije otvaranjem prozora. Provjerite raspore na prozorima stambenih prostora. 

otvoren-prozor-830x0

Ne sušite rublje na radijatoru

Radijatori ne smiju biti zaklonjeni zavjesama i namještajem. Sušenjem rublja na radijatoru praktički prekidate grijanje. Pokriven i zaklonjen radijator je izoliran i nema pravog učinka. Noću spuštajte roletne i navlačite zavjese kako biste smanjili gubitak topline. Roletne mogu smanjiti gubitak topline i za 10%.

1062263-ves-na-radijatoru-ls

Provjerite vrata i prozore

Prema Vodiču za energetski učinkovitu gradnju, gubici topline kroz prozore i vanjske zidove čine oko 70 posto ukupnih toplinskih gubitaka u zgradi ili kući. I dok kvalitetniju izolaciju možete napraviti iduće godine, još uvijek nije kasno provjeriti u kakvom su stanju prozori i vrata. 

pvc-prozori3

Ovaj problem možete riješiti sami tako što ćete okvire prozora i vrata oblijepiti izolacijskom brtvenom trakom. Vrata i prozori će bolje ‘sjesti’ pa će propuštati manje hladnoće. Na prozorske daske ili pod vrata stavite zaštitnike. Svakako na nivou zgrade razmislite o obnovi toplinske ovojnice i drugim energetskim poboljšanjima u zgradi.

 

Ne propustite