SKI CENTAR “RAVNA PLANINA”: Uskoro gondolom do Jahorine

Aktuelno
SKI CENTAR “RAVNA PLANINA”: Uskoro gondolom do Jahorine
.

Ski centar „Ravna planina“ nalazi se u naselju Gornje Pale, na 20 kilometara od Sarajeva i na dva kilometra od centra Pala. Od sezone 2014/15 ovo skijalište otvoreno je za sve posjetioce i ljubitelje zimskih radosti.

Ravna planina je od ranije ponata kao izletište u blizini Sarajeva i kao jedan od češćih izbora Sarajlija kad su u pitanju vikendi ili jednodnevni izleti. Zbog neposredne blizine olimpijske planine Jahorine, Ravna planina kao izletište, otvaranjem ski centra još više dobija na atraktivnosti i svojim ljepotama privlači mnogobrojne turiste.

Ski centar „Ravna planina“ u svojoj ponudi do sada je imao 7,5 km ski staza uređenih po najvećim standardima, a glavna staza dužine 1,4 km , koja je prošla homologaciju i zadovoljava sve svjetske standarde koristi se i za održavanje FIS trka. Za ovu zimsku sezonu pripremljene su i  dvije nove tako da ukupna dužina skijaških staza iznosi 12,5 km koje su uglavnom blage, prilagođene skijašima rekreativcima i početnicima kojih je zadnjih godina najviše na planinama.

izlazna-stanica-ravna-planina-pale

Inače ovo skijalište je povezano stazom za nordijsko skijanje i stazom za motorne sanke, dužinom od 12km sa mogućnošču rekreativnog alpskog skijanja.

U svojoj ponudi Ski centar „Ravna planina“ ima i ski lift kapaciteta 800 skijaša na sat, ski vrtić i bebi lift, a od prethodne sezone i prvu gondolu – kabinsku žičaru - za prevoz skijaša i svih zainteresovanih posjetilaca koja je do sad bila dostupna samo u svjetskim ski centrima, a od 25.12.2017. godine dostupna i svim posjetiocima Ski centra „Ravna planina“. Ova gondola, kao dio projekta Jahorina Expres, je prva ovog tipa u Bosni i Hercegovini, a sastoji se od 18 kabina kapaciteta 2200 skijaša na sat. Infrastruktura ovog tipa do sada je krasila svjetska skijališta, a sada je  dostupna i skijašima u Bosni i Hercegovini. U 2019. godini vrlo je izvjesno spajanje sa Jahorinom za šta postoji puna podrška Vlade i Predsjednika Republike Srpske, tako da se do kraja naredne građevinske sezone očekuje završetak cjelokupnog grandioznog projekta u dužini od 6,6km! Inače ovim projektom bi se Ravnoj planini, koja je od ranije poznata kao izletište grada Sarajeva dalo na značaju i razvoju turističkih potencijala, koja je do sada nepravedno zanemarivana ne samo u turističkom već i infrastrukturnom smislu.

Žičara se kreće od restorana „Gondola“ do vrha glavne staze, gdje se nalaze dva jezera za vještačko osnježavanje kao i turistički objekat - koliba „Gondola“ . Sa ovog lokaliteta svi posjetioci tokom zimske i ljetne sezone su  mogli uživati u izvanrednom pogledu koji se pruža sa jedne strane na Pale i Sarajevo, a sa druge pogled doseže do Jahorine, Zlatibora, Romanije...

jahorina1

Restoran „Gondola“ raspolaže kapacitetom od 1000 mjesta sa terasama. U sklopu restorana je kamin sala za sve one koji uživaju u toploj atmosferi, ugodnoj muzici ili zanimljivoj knjizi, u druženju, proslavama i porodičnom okupljanju. Cijelom dužinom restorana prostire se terasa, idealna za uživanje na sunčanom danu, svježem vazduhu i inspirativnom pogledu na ljepote Ravne planine. Objekat koliba „Gondola“ koji se nalazi na vrhu staza raspolaže sa 300 mjesta.

Parking za sve posjetioce je besplatan, sa povećanim kapacitetom od oko 1000 parkirnih mjesta.

Saobraćajna infrastuktura je takođe na zadovoljavajućem nivou. Ski centar se nalaz u naselju Gornje Pale u blizini (600m) magistralnog puta Sarajevo-Mesići-Višegrad. Ove godine završen je prilazni put od magistralnog puta M5 do polazne stanice Gondole, odnosno Ski centra “Ravna planina” u dužini od oko 1 km.

U strukturi ukupnih dolazaka, najveći je broj domaćih jer su kvalitetna usluga i pristupačne cijene privukli veliki broj građanja iz cijele Bosne i Hercegovine. Što se tiče stranih turista I dalje je najveći broj gostiju iz zemalja regiona iz Srbije, Hrvatske , Crne Gore, Slovenije  a od prethodne sezone sve su češći gosti iz Mađarkse Poljske i Češke.

Obzirom na kapacitete restorana i sistema vertikalnog transporta ski centar dnevno može ugostiti oko 5 000 posjetilaca.

Tokom prošle skijaške sezone „Ravna planina“ bila je mjesto okupljanja sjajnih skijaša i sportista, pa u skladu sa tim su uspješno organizovane dvije FIS trke na kojima je učešće uzelo preko 150 skijaša iz svijeta. Inače,discipline i pravila takmičenja propisuje i sprovodi Međunarodna skijaška federacija (FIS).

jahorina2

Ni najmlađi skijaši nisu bili zaboravljeni jer su tokom protekle sezone na „Ravnoj planini“ učestvovali na mnogobrojnim takmičenjima za uzrasne kategorije od 8 do 16 godina.

Obzirom da je prethodna zimska sezona ujedno bila i prva sa modernim sistemom vertikalnog transporta, prevazišla je sva očekivanja,o čemu svjedoče dobri poslovni rezultati ski centra sa preko 500 000 pojedinačnih vožnji gondolom i ski liftom te 110 dana  skijanja u kontinuitetu kao i 100 dana noćnog skijanja.

Treba uzeti u obzir da menadžment ski centra “Ravna planina” ozbiljno računa i na ljetni turizam i nastoji da turistička ponuda traje 365 dana u godini. Nepovoljni vremenski uslovi I kišno ljeto uticali su na nešto slabiju posjećenost u početku ljetne sezone, ali stabilizacija vremena tokom jula i avgusta potvrdila je očekivanja da će ljetna sezona ubuduće nadmašiti zimsku po broju turista.

Odlični poslovni rezultati nakon instalacije kabinske žičare-gondole pokazali su da projekat ima dobru perspektivu i da su brojna ulaganja opravdana.

Prva međunarodna FIS trka za predstojeću sezonu zakazana je za 15.decembar 2018.godine i među prvima je u skijaškom kalendaru,čime je od strane tehničkih delegata Međunarodne skijaške federacije Ski centu Ravna planina ukazano veliko povjerenje u sposobnost i mogućnost organizacije ski takmičenja na vrhunskom nivou.

Pored takmičenja koji se već niz godina održavaju u ski centru,  Skijaški savez BiH zvanično dostavio aplikaciju za Evropa kup prema FIS za sezonu 2019/2020 . Aplikacija je dostavljena za Ski centar Ravna planina i za OC Jahorina.

Nakon završetka EYOF-a i analize istog, te završene sezone 2018/2019 predstavnici FIS-e će nakon obilaska oba centra dati svoje mišljenje, preporuke i plan aktivnosti za dalje, kao i ukoliko budu zadovoljeni svi uslovi, odobriti organizaciju Evropa kup takmičenja, te uvrstiti u kalendar sa tačno definisanim datumima.

jahorina3

 Što se tiče naredne zimske sezone, u planu je dostizanje preko 100 dana skijanja u kontinuitetu, sa noćnim skijanjem u toku svih sedam dana u sedmici.  U restoranu “Gondola” planira se promocija i degustacija nacionalnih vina kao i organizovanje kulturnih i zabavnih večeri i manifestacija. Podrazumijeva se i bogata ponuda dodatnih sadržaja kao pto su: škola skijanja, najam i servis skijaške opreme, poligone i staze za trke i treninge, te staze za početnike i dečje igralište.

Ski centar trenutno ne raspolaže smještajnim kapacitetima, pa kao jedan od primarnih projekata nameće se izgradnja hotela na polaznoj stanici gondola kapaciteta 120 soba. Obzirom da je udaljenost samo 3km od centra Pala,te 20 km od Sarajeva, gostima su na raspolaganju brojni smještajni kapaciteti sa kojima ski centar ima odliču saradnju u cilju što kompletnije turističke ponude.

Od ljetnih sadržaja pored postojećih, kao što su na primjer panoramsko razgledanje gondolom ,pedaline i hodanje po vodi loptama,staza za biciklizam, pješačenje i planinarenje cilj nam je razvijati poligone za razne sportske aktivnosti (fudbal,odbojka,košarka),specijalne sportove i atraktivne sadržaje (adrenalin parkovi) te etno i eko turizma, izgradnja smještajnih kapaciteta te komercijalnih sadržaja (butici,suvenirnice,zanatske radnje I slično.) ,istraživanje i otvaranje za posjetioce “Omladinske pećine” na “Ravnoj planini” koja je po pećinskom nakitu jedinstvena u Evropi.

Ne propustite