EVO ZBOG ČEGA

KORISTITE NAVIGACIJU, A NISTE NI SVJESNI KOLIKO JE OPASNO: Morate prestati već danas

Objavljeno:12.11.2018 - 18:19
A A A Times Arial

Korištenje uređaja i aplikacija za navigaciju prilikom vožnje gasi dio mozga  koji je odgovoran za snalaženje u prostoru, pokazala je studija sa Univerziteta u Engleskoj. 

navigacija

Naučnici s University College London pratili su aktivnosti mozga kod 24 osobe stare između 20 i 35 godiina koje su 'automobilom' trebalo da ‘stignu’ na nekoliko lokacija u zapadnom Londonu koristeći video simulator, svojevrsnu igru vožnje. Polovina je mogla da koristi navigaciju, a polovina je koristila navigaciju unutar simulatora.

navigacija

Pokazalo se da su kandidati koji su morali da voze ‘po osjećaju’ imali pojačanu električnu aktivnost u dijelu mozga zvanom hipokampus, koji je odgovoran i za kreiranje i stvaranje uspomena.

UKLJUČILI SU GOOGLE MAPE, A KADA SU ZUMIRALI UOČILI SU JEZIV DETALJ: Svi su zaleđeni

navigacija2

navigacija3

Kod druge polovine koja je koristila navigaciju aktivnosti nije bilo, a naučnici vjeruju da na duže staze navigacija jednostavno smanjuje mogućnost snalaženja u prostoru.

navigacija4

Zato, držite se uputstva lijevo desno i orijentišite se prema osjećaju, bolje je za mozak.

 

  
 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!