HLJEB PLEMENA HUNZE, RECEPT STAR 2000 GODINA: Jedna šnita i nećete osjećati glad 6 sati, KILOGRAMI SE TOPE KAO LUDI!
Hunza narod živi na planinama sjevernog Pakistana, ima ih oko 87.000, a posebni su po tome što žive prosječno sto godina, ali mnogi od njih bez problema dožive i 120. Pojedinci su živjeli i 160 godina. Rijetko su bolesni, ne znaju što su to tumori, vrlo mladoliko izgledaju, a njihove žene rađaju i sa 65 godina.
ŽELITE SMRŠATI? Ovo će vam POMOĆI da ostvarite ODLIČNE REZULTATE!
Oni su dokaz kako prehrana i način života utječu na čovjeka.
Kamali je tradicionalan čapati hljeb plemena Hunza, a recept za ovo zdravo pecivo star je oko 2000 godina.
Ne samo da ovaj hljeb pomaže da izgubite na težini, već je i hranjiv. Samo 1 ili 2 porcije kamali hleba smanjiće apetit i učiniće da ne osjetite glad 4 do 6 sati, piše Lovesensa.
Ovaj hljeb ne sadrži šećere, ni slatke dodatke, kao većina modernih čapati hljebova, a jedan od važnih sastojaka je "glečersko mlijeko", odnosno mineralna voda boje mlijeka koja se otapa od glečera i bogata je mineralima i hranljivim materijama iz stijena.
Ukoliko želite napraviti ovaj hljeb, ovo je recept:
Sastojci: 1 šolja brašna od cijelog zrna mljevenog na kamenu ili mešavina 1/3 pšeničnog brašna i 2/3 heljdinog brašna; vrh kašičice morske soli ili posoljeni začin od povrća; 1/2 šolje glečerskog mlijeka (mineralna voda).
Priprema: Pomiješajte brašno i so, pa polako dodajte vodu i miješajte dok ne dobijete tijesto. Površinu na kojoj pravite hljeb pospite brašnom, a zatim mijesite dok tijesto ne postane mekano i elastično.
Hljeb zatim zavijte u vlažnu krpu i ostavite da odstoji oko pola sata.
Podijelite tijesto u loptice veličine oko 3 centimetra, a zatim urolajte svaku lopticu u tanke tortilje veličine oko 20 centimetara u prečniku. Tortilje pecite na plotni, prvo jednu, pa drugu stranu, oko 10 minuta.
Pripremom ovog recepta dobićete oko 10 čapati hljebova.
(Novi.ba/lovesensa.rs)