BMW i Volkswagen se boje Brexita

Svijet
BMW i Volkswagen se boje Brexita
.

Brexit usporava inovativnost europskih proizvođača automobila i skreće pozornost s velikih tehnoloških izazova s ​​kojima se suočava industrija, javio je CNN.

U BMW-u i Volkswagenu su poručili da odlazak Velike Britanije iz Europske unije može prouzročiti pad regije iza Azije i Amerike jer će to omesti operacije, ugroziti suradnju u istraživanju i smanjiti resurse.

"Rasprava o Brexitu zahvatila je cijelu Europu, što neće unaprijediti tehnološki rast. To nas samo ometa", izjavio je Martin Hofmann, glasnogovornik Volkswagena, na lisabonskom Web Summitu u Portugalu. 

Smanjenje ulaganja u britanske inovacije

Europska autoindustrija ulaže u inovacije 54 milijarde eura svake godine, govore podaci Europskog udruženja proizvođača automobila. Upravo je to čini vodećim investitorom u istraživanje i razvoj.

No nastavak tog ulaganja je upitan. Britansko Udruženje proizvođača motora i trgovaca navelo je podatak koji upućuje na to da je investiranje u nove modele i postrojenja u Velikoj Britanije palo za 47 posto u prvoj polovici ove godine.

Europska industrija se ionako već napreže kako bi dostigla globalan razvoj električnih vozila i samoupravljajućih automobila.

"Iz tehnološke perspektive, budućnost se trenutno piše u Kini i Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je Hofmann.

Velika cijena Brexita za autoindustriju

Velika Britanija i Europska unija još nisu postigle dogovor o uvjetima svog "razvoda" i budućim trgovinskim odnosima. I dok vrijeme istječe, poslovna zajednica je sve zabrinutija da bi Britanija mogla napustiti zajednicu bez dogovora.

Britansko udruženje industrije predviđa da bi nove carine na uvoz mogle koštati europsku autoindustriju najmanje 5 milijardi funti (funta = 1,14 eura).

A kaotični Brexit (bez dogovora) bi pogotovo prouzročio glavobolje proizvođačima jer bi carinske rigoroznije provjere prouzročile kašnjenja u isporuci i kaos u opskrbnom lancu.

BMW odmah na mjesec dana zaustavlja proizvodnju Minija

Vrlo negativno Brexit ocjenjuje i Christoph Grote, stariji potpredsjednik za elektroniku u BMW-u.

BMW će zatvoriti svoju tvornicu Mini automobila na jedan mjesec, odmah poslije Brexita, jer nije siguran da će moći nastaviti dobivati sve potrebne dijelove nakon što dođe do razlaza u ožujku 2019.

Drugi rizik za industriju prijeti od štete na znanstvenom istraživanju koje podupire inovaciju. Europska unija pomaže brojna istraživanja transporta i vozila kroz suradnju sveučilišta i privatnih kompanija diljem zajednice europskih država. To partnerstvo će biti također otežano Brexitom, upozorio je Grote.

"Svaka stvorena prepreka neće voditi prema većoj suradnji", izjavio je.

Manje novca iz EU-a za britansku znanost

Britanska sveučilišta već osjećaju problem i pad investiranja u inovacije. Podaci britanskog Odjela za poslovanje, energiju i industrijsku strategiju pokazuju da je udio EU financiranja prema britanskim sveučilištima opao od glasanja o Brexitu 2016. godine.

BMW i Volkswagen su samo dvije od mnogih kompanija autoindustrije koje su upozoravale na skupe posljedice Brexita.

Proizvođači kao što su Nissan i Honda imaju tvornice u Velikoj Britaniji, a i Ford tamo također proizvodi motore u dva pogona. Spekulira se da bi svi oni mogli napustiti Veliku Britaniju ako im trgovinske prepreke (carine) budu izbrisale profitne marže.

Njemačka inženjerska grupacija Schaeffler najavila je kako planira zatvoriti dvije tvornice u Velikoj Britaniji. Posljedice već osjeća i najveći britanski proizvođač automobila Jaguar Land Rover. Kao razlog smanjene proizvodnje i uvođenja trodnevnog radnog tjedna za tisuću radnika, iz tvrtke su naveli upravo neizvjesnost oko Brexita.

Ne propustite