Dodik: Ništa se nismo dogovarali protiv trećeg

Bosna i Hercegovina
Dodik: Ništa se nismo dogovarali protiv trećeg
.

Delegacije Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine predvođene liderima stranaka Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem susrele su se danas u Istočnom Sarajevo.

Dodik je nakon sjednice kazao da je partnere u HDZ-u obavijestio da RS pristupa procedurama formiranja organa na nivou RS.

"Dogovorili smo sa HDZ-om da idemo zajedno ka formiranju vlasti na svim mivoima u BiH od kantona do nivoa BiH", kazao je Dodik.

"Ništa se nismo dogovarali ovdje da bi to bilo protiv nekog trećeg. Tog trećeg pozivamo da s nama zajedno učestvuje u rješavanju nagomilanih problema. Mi mislimo ovdje da suverenitet BiH može biti ojačan činjenicom da lokalne institucije i politički predstavnici preuzmu odgovornost", kazao je Dodik.

On je potvrdio da će HDZ imati potpredsjednika RS i da će se zajednička saradnje odvijati i u Vijeću naroda i na nivou Vlade RS.

"HDZ je reprezentativni politički predstavnik hrvatskog naroda i zato sarađujemo sa njima. Razgovarali smo i pitanjima potvrđivanja konstitutivnosti Srba u određenim kantonima. Želimo da to pitanje skolnimo sa dnevnog reda, da ne bi bilo predmet špekualcija. Saradnja na nivou Brčko Distrikta daju dobre rezultate", naveo je Dodik.

Kako je kazao, SNSD je zaintereosvan za adekvatno predstavljanje srpskog narda.

"SNSD neće dopustiti da se konstituiše Doma naroda FBiH bez popune kluba srpskih predstavnika. Loša je poruka federalne vladajuće elite da nikada do sada srpski klub u Domu naroda FBiH nije bio popunjen", naveo je Dodik.

Ne propustite