NEDOSTATAK SAMOPOUZDANJA predstavlja jedan od najvećih problema današnjiice: Evo kako da PODIGNETE SAMOPOUZDANJE

Zanimljivosti
NEDOSTATAK SAMOPOUZDANJA predstavlja jedan od najvećih problema današnjiice: Evo kako da PODIGNETE SAMOPOUZDANJE
.

Među najvažnijim stvarima bitnim za uspjeh u životu su vaše samopouzdan. To je ključna stvar za čim bi trebali aktivno tragati. Međutim, većina nas gleda spoljašnje indikatore poput toga kako ljudi reaguju na ono što kažemo ili učinimo, a zaboravljamo da na te spoljašnje indikatore utiče onaj koji reaguje, sa svojim vlastitim iskustvom i očekivanjima. Kako ne možemo uticati na to, bitno je da izgradimo samopouzdanje iznutra.

Jednom kad znamo koliko vrijedimo i ko smo, spoljašnji svijet će se prilagoditi.

Image result for nedostatak samopouzdanja

Budite svjesni svojih prednosti
Navedite bar 10 pozitivnih atributa prije nego što nastavite sa sledećim korakom. Ovu listu imajte u blizini cijelo vrijeme i pročitajte je kad se osjećate manje vrijedno.

Image result for nedostatak samopouzdanja

Budite pozitivni i optimistični
Počnite živjeti u skladu sa riječima pjesme "Always look on the bright side of life" i prestanite negativno razmišljati o tome gdje ste danas.

Budite zahvalni
Svako veče i svako jutro zahvalite se za sve što imate i za posebne stvari koje su vam se dogodile u proteklih 24 sata. Začudićete se za koliko stvari možete biti zahvalni. Čak i kad izgleda kao da vam ništa ne ide od ruke možete biti zahvalni za to što ste živi, što imate krov nad glavom, dovoljno hrane i čiste vode za piće.

Image result for nedostatak samopouzdanja

Postavite pametne ciljeve za sve svoje planove
Zapišite svoje ciljeve, snove i želje sa što više detalja. Zatim ih složite prema prioritetima i počnite odmah raditi na prvom cilju, tako da ga podijelite u više manjih ostvarivih koraka.

Budite aktivni
Nemojte čekati da vam se stvari dogode, umjesto toga sami se pobrinite da se one dogode. Podstaknite motivisanost i odlučnost zamišljanjem kako će sve izgledati nakon što ste ostvarili ono što ste zacrtali.

Pobrinite se da se svaka osoba osjeća kao da je bitna
Puno samopouzdanja znači da se dobro osjećate u svojoj koži. Pomažući drugima da se osjećaju dobro podstaknutćete svoje samopouzdanje, a pomognete li drugima da se osjećaju bitnima, s vremenom ćete vidjeti zapanjujuće rezultate u svom životu i u njihovim životima.

Družite se s pravim ljudima
Ponekad je potrebno poboljšati svoj krug uticaja. Dobri društveni kontakti vam mogu pomoći u poslovnom životu.

Image result for optimisticni ljudi

Pronađite ravnotežu u životu
Bavljenje sportom ili hobijima vam može poboljšati samopouzdanje. Isto tako može vam pomoći u očuvanju zdravlja. Zdravo tijelo i zdrav duh igraju bitnu ulogu u podizanju samopouzdanja i postizanju ravnoteže u životu.

Učite iz svojih grešaka
Svi mi griješimo i možemo se razočarati, što može rezultovati gubitkom samopouzdanja. Može nas isfrustrirati neostvarenje ciljeva i možemo početi sumnjati u svoje sposobnosti. Ništa od ovog vam neće pomoći. Ono što čini razliku između pobjednika i gubitnika je brzina kojom se oporave nakon poraza i šta nauče iz svojih grešaka. Razočaranja i neuspjesi su dio života, a najbolji način da ih pobijedimo je da naučimo lekcije koje nam pružaju.

Ne propustite