U poslednje vrijeme ste ZABORAVNI: Kada pročitate zašto vam se to dešava, BIĆETE TOTALNO IZNENAĐENI

Zanimljivosti
U poslednje vrijeme ste ZABORAVNI: Kada pročitate zašto vam se to dešava, BIĆETE TOTALNO IZNENAĐENI
.

Nova istraživanja pokazuje kako zaboravnost možda uzrokuje sigurnosni mehanizam u mozgu, čiji je cilj da na budemo zatrpani informacijama. Drugim riječima, radi se o zdravom načinu rada mozga.

Brain Mechanic - Illustration by Robbie Porter

To bi nam moglo doći kao olakšanje ako uvijek zaboravljate gdje ste ostavili ključeve, ali bi nam isto tako moglo pomoći u shvatanju kako tačno radi mozak, piše "Science Alert".

Brisanje suvišnih i zastarjelih informacija

Image result for brain

Nekoliko naučnika Univerziteta u Torontu tvrde kako cilj pamćenja nije prenijeti najtačnije, već najkorisnije informacije koje bi nam pomogle donijeti pametne odluke.

- Važno je da mozak zaboravi nebitne detalje te se umjesto toga fokusira na stvari koje će pomoći u donošenju odluka u stvarnom svijetu - objašnjava Blejk Ričards, jedan od naučnika.

Ričards i njegov kolega provjerili su ranije objavljene radove koji su na različite načine pristupali pojmu pamćenja. Neki su proučavali neurobiološki aspekt prisjećanja, drugi, neurobiologiju zaboravljanja.

Image result for brain

- Pronašli smo puno dokaza kako postoje mehanizmi koji podstiču zaboravljanje, te da se oni razlikuju od onih zaduženih za skladištenje informacija - rekao je jedan od naučnika.

Smisao pamćenja

Zašto se mozak trudi da nas natjera da zaboravimo?

Prvi razlog, zaboravljanje olakšava prilagođavanje novim situacijama tako da nas rješava sjećanja koja nam više nisu potrebna.

Drugi, zaboravljanje nam omogućava generalizacijue prošlih događaja kako bi lakše donosili odluke o novima, što je koncept koji je u umjetnoj inteligenciji poznat kao regularizacija.

10 stvari koje svaki muškarac potajno mrzi na svojoj ženi a nikada neće priznati

Ne propustite