Iz Bihaća migranti vraćeni u Sarajevo i smješteni u kasarnu

Aktuelno
Iz Bihaća migranti vraćeni u Sarajevo i smješteni u kasarnu
.

Stotinjak migranata kojima je prije dvije večeri zabranjeno napuštanje vlaka u Bihaću, u sjeverozapadnom dijelu BiH, danas ujutro je autobusima vraćeno u Sarajevo te je smješteno u napuštenu kasarnu koja je nedavno prilagođena za prihvat migranata.

U kasarnu Ušivak kod Sarajeva jutros su vraćeni muškarci u dvadesetim i tridesetim godinama života. Neki od njih imali su iskaznicu Međunarodne organizacije za migracije (IOM) jer su prije bili smješteni u ovoj vojarni.

Svi migranti koji su vraćeni u kasarnu, gdje su našli privremeni smještaj, ranije je registrirala Služba za poslove sa strancima BiH.

Vojarna je popunjena i uskoro stižu novi problemi smještanja migranata, gdje smjestiti preostale migrante.

Policija iz Unsko-sanske županije u četvrtak navečer je zaustavila voz s oko 150 migranata koji su stigli u Bihać te su ga držali blokiranim jer se tamošnje vlasti protive smještaju migranata u ovoj županiji i traže njihov povratak u Sarajevo.

Vlasti iz Unsko-sanskog kantona, koje su suočene s najvećim prilivom migranata koji preko ilegalnih prijelaza pokušavaju ući u Hrvatsku i dalje nastaviti prema zemljama Europske unije, prošloga mjeseca donijele su odluku o onemogućavanju ulaska migranata u ovaj kanton. Oni, po medijskim navodima, svejedno dolaze na ovo područje u nadi da će nastaviti svoj put.

Ne propustite