STRAŠNA KRIZA: Venezuelu u 3 godine napustilo čak 2,3 miliona ljudi

Aktuelno
STRAŠNA KRIZA: Venezuelu u 3 godine napustilo čak 2,3 miliona ljudi
.

Najmanje je 2,3 miliona ljudi napustilo Venezuelu od 2015. bježeći od teške gospodarske i političke krize koja je zahvatila tu zemlju, priopćili su u četvrtak Ujedinjeni narodi.

Oko 3 miliona građana Venezuele živi izvan zemlje

Oko 3 miliona građana Venezuele trenutno živi izvan zemlje, među kojima 2,4 milijuna u Latinskoj Americi i na Karibima, priopćili su UN-ovo Visoko povjerenstvo za izbjeglice (UNHCR) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

"Najmanje je 2,3 milijuna venezuelskih izbjeglica i migranata napustilo zemlju od 2015.", dodao je za AFP glasnogovornik UNHCR-a William Spindler.

Većina ih odlazi u Kolumbiju i Peru.

"Zemlje Latinske Amerike i Kariba u velikoj mjeri nastavljaju provoditi politiku otvaranja prema izbjeglicama i migrantima iz Venezuele koju treba pohvaliti", rekao je u priopćenju posebni predstavnik UNHCR-a i IOM-a za venezuelske izbjeglice i migrante Eduardo Stein.

Strašna kriza u Venezueli

"No njihovi prihvatni kapaciteti su stavljeni na tešku kušnju, što traži brži i odlučniji odgovor međunarodne zajednice kako bi se takva velikodušnost i solidarnost nastavili", dodao je.

Venezuela je u velikoj gospodarskoj i političkoj krizi, s hiperinflacijom koja će po procjeni MMF-a ove godine dosegnuti 1,350.000 posto.

UN smatra ovo masovno iseljavanje Venezuelaca najvećom seobom u novijoj latinskoameričkoj povijesti.

Venezuela je po službenoj statistici 2015. imala nešto više od 30 milijuna stanovnika.

Ne propustite