NEĆETE VJEROVATI od čega ćete imati BOLJE PAMĆENJE I KONCENTRACIJU!
Crna čokolada sa najmanje 70% kakao dijelova predstavlja odličnu užinu kada se na poslu ili dok učite osjetite umorno i pospano.
Naime, zahvaljujući aminokiselini teaninu koji sadrži, crna čokolada poboljšava budnost i koncentraciju.
Čokolada takođe sadrži flavonole, antioksidanse koji povećavaju dotok krvi u hipokampus, dio mozga koji igra važnu ulogu u procesu pamćenja. Zahvaljujući flavonolima, crna čokolada poboljšava i pamćenje, dok istovremeno pomaže u prevenciji demencije kod starijih osoba.
Stručni tim kalifornijskog Sveučilišta Loma Linda proučio je što se događa s flavonidima, koje unosimo tamnom čokoladom u organizam. Otkrili su kako se on taloži u dijelovima mozga koji su zaduženi za učenje i pamćenje.
“Iznimno smo uzbuđeni ovim otkrićem i što ono znači za rad mozga”, rekao je voditelj projekta Lee Berk. “Otvaramo niz mogućnosti liječenja stanja izazvanih starenjem, demenciju ili gubitak pamćenja”, dodao je znanstvenik.
Berk je uvjeren kako kakao utječe na rad živaca i potiče rad proteina koji izgrađuju živčane stanice, pospješuju neuronske veze u mozgu, doprinose boljoj prokrvljenosti mozga, kao i komunikaciji mozga s osjetilnim organima.
Promatrajući EEG snimke sudionika istraživanja, Berk i tim zabilježili su najviše razine moždanih aktivosti, povratak pamćenja i poboljšanje raspoloženja kod ljudi koji su konzumirali kakao, prenosi net.hr.
Ovim je istraživanjem nepobitno dokazana visoka neuroelektrična aktivost koja je potaknuta flavonoidima iz kakaoa. Iako su potrebna detaljna istraživanja, Berk je siguran kako posjeduje nepobitni dokaz da je tamna čokolada doista jako zdrava.
Ranija istraživanja su pokazala da samo jedna kockica tamne čokolada smanjuje rizik od dijabetesa, pa osobe koje su šest puta sedmično konzumirale čokoladu, smanjile su rizik od dijabetesa za čak 34 posto u poređenju s onima koji su jednu kockicu jeli jednom do četiri puta mjesečno.