Evo kako da očistite voće i povrće od pesticida, sastojke već imate u kuhinji BIĆETE NAM ZAHVALNI
Vrlo teško je odabrati zdrave namirnice, zato što je povrće i voće koje smatramo fa je zdravo takođe je tretirano raznim otrovima i peticidima.
Među povrćem koje sadrži najviše pesticida su spinat, celer, paradajz i paprika, a kupus, luk i patlidžan nalaze se pri dnu liste o štetnosti.
Jagode, nektarine, jabuke, breskve, trešnje i grožđe, baš tim redosljedom sadrže količinu stvari koje štete namirnicama, ali i ljudima.
Evo kako da riješite ovaj problem nataloženih toksina
Soda bikarbona, so i limun su najdjelotvorniji
U veći lonac sipajte mlaku vodu i dodajte dvije kašičice soli
Kada se otopi, u lonac stavite i namirnice.
Potopite ih i ostavite da stoje tako 15 minuta. Ova metoda idealna je za zeleno lisnato povrće poput blitve, spinata i kupusa, brokolija i karfiola, ali ne i za pečurke, jer će se napiti vode.
Za djelotvorno uklanjanje pesticida i herbicida korisna je kombinacija limuna, sirćeta i sode bikarbone
Sastojke možete da pomješate i stavite u sprej s raspršivačem
Isprskajte namirnice, pa ih isperite nakon desetak minuta.
Ako su jabuke i citrusi premazani voskom kako bi im se produžio rok trajanja, nije dovoljno samo ispiranje. Koru treba da ogulite zbog opasnosti od mikroorganizama koji se skrivaju pod korom.