PROVJERITE ŠTA VAŠOJ KOSI NAJBOLJE ODGOVARA! Razlika između boje za kosu, preliva i kolor šampona!

Moda i ljepota
PROVJERITE ŠTA VAŠOJ KOSI NAJBOLJE ODGOVARA! Razlika između boje za kosu, preliva i kolor šampona!
.

Malo koja žena se može pohvaliti da ima prirodnu boju kose odnosno da njena kosa, bar u nekom trenutku, nije tretirana sredstvima za farbanje kose.

Kozmetičko tržište preplavjeno je raznim preparatima za bojenje kose. Sreća po nas dostupne su u bilo kojoj parfimeriji ili kozmetičkoj radnji po veoma povoljnim cijenama i upustvima jednostavnim za upotrebu.
Međutim takva vrsta farbi za kosu nisu profesionalne pa trebamo obratiti pažnju šta to stavljamo na svoju kosu jer svaka pogrešna radnja ili preparat može kosi nanijeti trajne i teške posljedice. Pa da krenem na objašnjenje:
POSTOJE PERMANENTNE I POLUPERMANENTNE BOJE
PERMANENTNE BOJE
Permenentne boje su boje koje se mješaju sa najmanje 6%, a  najviše 12% hidrogenom. To su boje koje imaju nezasićene molekule i imaju sposobnost pokrivanja sijedih vlasi, posvjetljivanja kose, ne ispiru se, te ostavljaju izrast. Ukratko one imaju sposobnost stavljanja umjetnih pigmenata u kosu.

2
POLUPERMANENTNE BOJE
Polupermanentne boje su poznate pod nazivom preljevi. One se ispiru, traju do 8 pranja, ne pokrivaju sijede vlasi, niti mogu posvjetliti kosu. Ne ostavljaju izrast. One mogu nijansirati ili potamniti kosu tj. nemaju svojstvo mjenjanja prirodnih pigmenata.

3
KOLOR ŠAMPONI
Ono što se nudi u parfumerijama se obično nudi pod nazivom ' kolor šamponi'. U frizerskoj terminologiji kolor šampon je obojeni šampon koji samo nijansira kosu, ispire se sa kose sa 1-2 pranja, tako da već za 1-2 pranja možete oprati svoju kosu sa drugom nijansom kolor šampona.
Ono što vam se nudi u parfumeriji nije kolor šampon. 'Kolor šampon' iz parfumerije sadrži bočicu koja se mješa sa bojom iz pakiranja i to je obično 6% hidrogen. To mu oduzima svostvo kolor šampona, znači da ono što kupujemo u parfumerijama je prava permenentna boja!!! Nemojte misliti da ako nije rađeno kod frizera, gdje vam se točno kaže sa kojim postotkom hidrogena će vam se raditi, da tog postotka nema ili da je ono što vi radite bolje za vašu kosu. Sljedeća stvar kod takve boje je da sadrže zasićene molekule, što znači da dublje prodiru u kosu te ih je teže maknuti. Isto tako kod neprofesionalnog nanošenja boje, boja se konstantno nanosi na mjesta koja su već zasićena tim molekulama, te ih je zbog te zasićenosti skoro pa nemoguće maknuti tj. promjeniti.

4
KANA
I da se osvrnem na nešto što nam priroda daje, a to je kana. Ono što je super kod nje je da je 100% prirodna i dolazi nam od prirode same. I to je pozitivno ali, a uvijek postoji ali, baš zato što je prirodna, a ima svojstvo mijenjanja boje, ona stvara debelu ovojnicu oko vlasi, pa time ne dozvoljava ničem drugom da uđe u kosu. Ponekad se na kaniranu kosu ne može raditi ni minival. Čak ni proizvodi za njegu kose ne mogu obaviti svoj posao.
Eto to su razlike u bojama na tržištu.

5

Dakle ako želite kvalitetnu, sjajnu i transparentnu boju savjetujem vam da se konzultirate sa svojim frizerom. Profesionalna usluga je uvijek najkvalitetnija, a vjerujem da ćete i vi i vaša kosa biti zadovoljniji, sretniji i sjajniji.

Ne propustite