SVETA PRAVILA: U pola sata do čistog doma

Praktična žena
SVETA PRAVILA: U pola sata do čistog doma
.

Svake godine promjena godišnjih doba potakne nas i inspiriše da malo osvježimo svoj ambijent, preuredimo ga i temeljno očistimo kako bismo se pripremili za novo razdoblje koje dolazi.

Malo kome se sviđa pomisao da provede cijeli dan u akciji generalnog čišćenja, pa je od posebne važnosti kako da razvijemo metode i rutine koje će nam omogućiti da održavamo čistoću i urednost svog doma u svega 20 do 30 minuta.

Ukoliko primijenite sledeća pravila, vaš dom će blistati u svega pola sata.

Ovo pravilo predviđa da dvadeset minuta čistite i onda se deset minuta odmarate kako biste izbjegli takozvano "maratonsko čišćenje". Raspodjela čišćenja u više dijelova pomoći će vam da se ne osjećate preopterećeno, a da svejedno odradite cijeli posao.

Pretvorite čišćenje u igru

Pažljivo pogledajte oko sebe i pronađite 10 stvari koje se ne nalaze na svom mjestu i popravite to. Ili sebi zadajte deset minuta da počistite što više toga - pospremite stvari na njihovo mjesto, bacite smeće, objesite i posložite odjeću, sve dok se ne oglasi tajmer.

Napravite fotografiju PRIJE i POSLIJE

Problem s čišćenjem vlastitog nereda često otežava da vidimo napredak ili primijetimo pojedine dijelove na kojima treba još raditi. Kako biste sebi olakšali proces napravite fotografiju prostora prije nego počnete, zatim tokom čišćenja te nakon što završite. Odmah ćete primijetiti napredak koji će vas potaknuti da se nastavite s čišćenjem. Dakle, bitna je motivacija.

Nemojte se uzrujavati ako vaš partner ili cimer ne dijeli vaše metode čišćenja

Razgovor o podjeli kućnih poslova najbolje je imati prije useljenja s nekim. Ako dijelite svoj dom s drugim ljudima, velike su šanse da se nećete baš poklapati u navikama i željama kada je riječ o čišćenju i urednosti. Nema smisla ljutiti se niti zamjeriti svojim cimerima. Umjesto toga koncentrišite se na svoje ciljeve pa čak ako to značilo da ćete čistiti oko njih dok sjede na kauču i gledaju televiziju. Naravno, treba pokušati ostvariti dogovor i kompromis, ali i zadržati zdravu dozu humora u cijeloj priči. 

Napustite ideju savršenstva

Život je neuredan, a vaš dom nikada neće izgledati kao prostor iz magazina, prihvatite to na vrijeme. Umjesto toga se opustite, dobro zabavite i uživajte u svom prostoru u potpunosti.

Ne propustite