NAJJEFTINIJI KOLAČ IKADA KOJI ĆETE OBOŽAVATI: Uz to jako ukusan i jednostavan

Praktična žena
NAJJEFTINIJI KOLAČ IKADA KOJI ĆETE OBOŽAVATI: Uz to jako ukusan i jednostavan
.

Upitanju je češki kolač koji se zove Juli ili popularan naziv Juliška. Ovo je starinski kolač, koji su pripremale naše bake a koji i sada datira u ''modernim'' domaćinstvima.

Veoma lako i brzo se priprema, a uz to je i veoma jeftin. Sastojke za ovaj kolač gotovo sve domaćice uvijek imaju u kući. Čak i ako neki sastojak nedostaje nije potrebno izdvojiti više novca, kolač je veoma pristupačan za sva domaćinstva što se tiče finansijskog dijela. 

Potrebni sastojci:

Za koru:

6 jaja,  200 g šećera,  4 kašika kakaa,  5 kašika mljevenih oraha,  2 kašike brašna,  

Za preliv: 

150 grama šećera, 200 ml mlijeka

Za fil:

150 g mljevenih oraha,  125 g margarina,  rendana čokolada (po želji)


Priprema:

Prvo umutite bjelance, pa dodajte šećer postepeno ga muteći. Zatim dodajte žumanca, pa mutite još malo. Nakon toga u smjesu dodajte i kakao, orahe i brašno i mutite dok se sve dobro ne sjedini.

Izlijte u pleh, pa pecite koru na 200 stepeni oko 20 minuta.

Dok se kora peče, umutite preliv za koru tako što ćete 150 grama šećera prokuhati u 200 ml mlijeka. Kada je kora gotova, izvadite je iz rerne i odmah prelijte polovinom preliva, pa ostavite da se ohladi.

Dok se hladi, pravite fil tako što ćete u ostatak smjese za preliv dok je još topao dodati orahe. Nakon što ste završili, smjesu ostavite da se ohladi, pa dodajte umućen margarin.

Dobro promiješajte, pa fil mažite preko kolača. Po želji preko fila narendajte crnu čokoladu i poslužite.

Ne propustite