SUHA KOŽA, OSJETLJIVA NA HLADNOĆU: Evo kako da riješite ovaj problem!

Porodica i zdravlje
SUHA KOŽA, OSJETLJIVA NA HLADNOĆU: Evo kako da riješite ovaj problem!
.

Hladniji dani predstavljaju brojne probleme osobama sa osjetljivom i suhom kožom, jer je tada suhoća još više izražena.
Osim hladnoće, nedostatka mnogih vitamina na izraženiju pojavu suhoće utiče i centralno grijanje, prečesto kupanje uz upotrebu loših sapuna, ali i određene bolesti, kao što su dermatitis, ekcem, psorijaza, dijabetes...

Ishrana je izuzetno važna za kvalitet kože, a prije svega suhe. Ako nema dovoljno esencijalnih masnih kiselina u organizmu takođe dolazi do njenog isušivanja. Suhoća kože može da nastane i zbog nedostatka vitamina A.
Da bi se ovo neprijatno stanje izbjeglo, trebalo bi svakoga dana jesti maslinovo ulje u salati, ali i koštunjave plodove i sjemenke. Ako to zbog dnevnih obaveza izgleda komplikovano, trebalo bi nabaviti laneno ili riblje ulje bogato omega 3 masnim kiselinama, i svaki dan uzimati po kašiku.
Pored vitamina A jako je bitan i vitamin E, a najviše ga ima u sjemenkama bundeve, bademima, maslinama, spanaću, blitvi. Bitan je i vitamin C jer pomaže u stvaranju kolagena koji jača kožu.

Svemu ovome treba dodati i kvalitetan multivitamin bogat bioflavonoidima. Cink je isto vrlo važan za organizam, a ima ga u morskim plodovima, mesu, jajima, koštunjavom voću i sjemenkama.

U hladnim danima koža je kod mnogih i iziritirana, crvena, praćena svrabom. To je najčešće zbog teške hrane i zanemarivanja voća i povrća bogatog antioksidansima. Zato, ako ne postoji mogućnost konzumiranja svježeg voća i povrća, dobro je da se uzimaju kapsule omega 3 masnih kiselina, triput dnevno, koje su protivupalne. Tokom hladnih dana treba piti vodu, pri čemu je poželjno unositi dva litra dnevno, naglašavaju stručnjaci.

Ne propustite