Kuhajte uz Novi.ba: Prijedlozi za iftarski meni - petak, 19. juni

Ramazan
Kuhajte uz Novi.ba: Prijedlozi za iftarski meni - petak, 19. juni
Novi.ba nastavlja s praksom prijedloga za iftarski meni.

Novi.ba nastavlja s praksom prijedloga za iftarski meni. 

Tako ćemo vam ovaj put preporučiti sljedeća jela:

Predjelo: Begova čorba

Potrebni sastojci:
400 gr kokošijeg ili pilećeg mesa, 200 gr korijenastog povrća (mrkva, peršun, celer,) 50 gr maslaca, 50 gr brašna, 20 gr sušene bamje, 1 žumanjak, 50 gr kajmaka ili milerama, 1/2 limuna, 1 lovorov list, malo soli i bibera.

begova-corba

Priprema: 
Meso operite, stavite u lonac, nalijte vode, posolite, i kuhate zajedno sa očišćenom mrkvom, peršunom, celerom i lovorom. Kada je meso kuhano, supu procijedite, meso odvojite od kostiju i izrežite ga na sitne komade. Na isti način izrežite i kuhano povrće. Potom u posudu stavite maslac, zagrijte ga, dodajte brašno, popržite pazeći da ne zagori, zalijte supom od mesa i kuhate oko 15 minuta. Dodajte narezano meso i povrće, pa sve zajedno prokuhate nekoliko minuta te skinite s vatre i ostaite da se ohladi. U međuvremenu skuhajte bamju u vodi s malo limunovog soka. Ocijedite, properite, i dodajte čorbi te zajedno sve prokuhajte. Razmutite žumanjak s kajmakom ili mileramom, umiješajte u čorbu, dodajte malo maslaca, i za kraj pobiberite.

Glavno jelo: Đulbastije s krompirom

Potrebni sastojci: 
Mljeveno juneće ili janjeće meso, bijeli luk, jaje, natopljen i iscijeđen hljeb, mlijeko, so, biber, krompir, ulje.

djulbastije

Priprema: 
Mljevenoj junetini ili janjetini se doda bijeli luk, jaje, hljeb natopljen u mlijeku i iscijeđen, so, biber, pa se oblikuju đulbastije veličine dlana. Uvaljaju se u brašno i prže u vrelom ulju. Prije posluživanja se na đulbastije iscijedi malo limunovog soka. Kao prilog se može pripremiti jednostavni krompir pečen u rerni. Krompir ogulite, začinite po želji, te rasporedite po tepsiji prethodno namazanoj uljem. 

Desert: Sutlija

Potrebni sastojci: 
750 ml mlijeka, 2 šoljice riže, 7 kašika šećera, 1 kesica vanilin šećera, 1 kašičica ekstrakta vanilije, 2 kašike namjenskog brašna, 1/2 šoljice vode, malo čokolade, prstohvat cimeta, malo šlaga.

sutlija

Priprema: 
Prokuhajte 2 šoljice riže u šerpi sa dosta vode. Kad se riža skuha, istresete vodu, stavite rižu u tanjir i prokuhate mlijeko u koje dodate šećer i ekstrakt vanilije. Nakon što mlijeko provrije, uspite rižu i miješajte, nakon što proključa ponovo kuhajte oko 5 minuta i povremeno miješajte. U pola šoljice vode dodajte 2 kašike brašna i dobro promiješajte (bez grudvica) i dodajte u šerpu. Miješajte sve to zajedno nekoliko minuta i onda uspite u posudice. Nakon što se ohladi možete svaku posudicu ukrasiti šlagom, čokoladom i cimetom, ili voćem po volji.

Ne propustite