SRBI NA NOGAMA, THACI SE OGLASIO NA TWITTERU: Podijelio članak O PRIPAJANJU SJEVERA KOSOVA SRBIJI!

Region
SRBI NA NOGAMA, THACI SE OGLASIO NA TWITTERU: Podijelio članak O PRIPAJANJU SJEVERA KOSOVA SRBIJI!
.

Prištinski dnevnik "Bota sot" objavio je da je kosovski predsjednik Hašim Tači podijelio na Tviteru članak koji kaže da će sjever Kosova pripasti Srbiji, prenose to srbijanski mediji.

"Značajna analiza redakcije 'Fajnenšel tajmsa' o rizicima i dobrobitima konačnog mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije - koji mora da vodi učlanjenju Kosova u UN i Balkana u EU", objavio je Tači juče na Tviteru uz link koji vodi do teksta britanskog lista.

Britanski Fajnenšel tajms je u tekstu objavljenom jučer ocijenio da su zvaničnici SAD i EU sve više "zagrijani", a da Berlin "omekšava" stav kada je riječ o ideji moguće korekcije granica i zamjene teritorija kao rješenju za kosovski problem, javlja Tanjug.

thaci

U svojoj najnovijoj analizi "Balkanski plan koji zaslužuje opreznu podršku", uticajni Fajnenšel tajms bavi se pitanjem rizika i dobrobiti ideje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsjednika Hašima Tačija, o mogućoj korekciji granica i razmeni teritorije kao rešenju za dugogodišnji kosovski problem.

"Rješenje konfliktnih situacija često od lidera zahteva hrabre korake, čak i one koji su nekada bili tabu. U ovom slučaju ako predsjednici mogu da postignu dogovor, potencijalna dobrobit za Srbiju, Kosovo i širi region je dovoljna da se zasluži oprezna međunarodna podrška. SAD i EU zvaničnici su sve više 'zagrijani' za plan. Iako je njemačka kancelarka Angela Merkel kritikovala ideju, izgleda da i pozicija Berlina postaje mekša", navodi se u tekstu.

thaci1

Fajnenšel tajms piše da je istorija pokazala da je "diranje" granica na Balkanu opasnije nego u bilo kom drugom dijelu Evrope, ali i da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov kosovski kolega Tači kreću ka ključnom sporazumu radi normalizacije odnosa "nekadašnje jugoslovenske republike i njene nekadašnje pokrajine", što uključuje upravo korekciju granica i razmjenu teritorije.

U daljoj analizi navodi se da bi sporazum značio napredak Srbije ka članstvu u EU, a Kosovu izlazak iz "međunarodnog limba" u kome se nalazi od jednostranog proglašenja nezavisnosti 2008. godine.

thaciii

Istovremeno takav proboj doprinio bi nastavku evrointegracionog procesa cijelog regiona i ojačao zamah u rješavanju komplikovanih pitanja pokrenutih dogovorom Atine i Skoplja oko imena, navode u Fajnenšel tajmsu.

Takođe se upozorava i na moguće "zamke" koje bi ovakav dogovor mogao da ima, a koje se odnose na dalje etničke podjele u regionu.

"Najopasnija potencijalna posljedica mogla bi da bude ohrabrivanje drugih lidera i naroda sa područja bivše Jugoslavije, na prvom mjestu Srba iz Bosne, da prepravljajuju granice koje im se ne sviđaju", navode u Fajnenšel tajmsu.

thciiii

U analizi se navodi da još nisu poznati svi detalji plana, a predsednici Vučić i Tači se pozivaju da transparentnije predstave svoje ideje.

"Ključno je da EU i druge zemlje, ukoliko postoji proboj, njega prate odgovarajućim priznanjem i podrškom. To bi omogućilo da dogovor postakne mir i stabilnost, a ne ponovne podjele u problematičnom regionu", zaljučuje se u tekstu "Fajnenšel tajmsa".

Usvojen Skakin prijedlog: Senator John McCain će dobiti ulicu ili trg u Sarajevu

Ne propustite