RIJEŠENA MISTERIJA : Evo zašto su JAPANCI najdugovječniji i najvitalniji narod na svijetu
Tek je u 16. stoljeću japanski narod otkrio šećer. Prije nego što su portugalski mornari uveli tu divnu supstancu u Japan, značenje slatkiša ("kashi") bilo je voće i matice. Čim se šećer našao na putu do japanskog srca i želuca, pekari i slastičari počeli su ga koristiti za sve. Danas, broj deserata u Zemlji Sunca ne poznaje granice, no ipak uspijevaju ostati vitki, bez obzira na to!
U nastavku pogledajte čime se to Japanci hrane pa su tako dugovječan i vitalan narod.
1. "WATERDROP" kolač
![]()
Waterdrop kolač, ili Mizu Shingen Mochi, jasan je desert koji treba jesti u roku od 30 minuta, inače će jednostavno nestati! Izrađen je od vode, šećera, agar-agar praha, meda i pečenog kikirikija.
2. Medeni tost
![]()
Eh da je englezima ovakva jutarnja hrana! Ogroman, sladak, i ukusan. Karamelizirani medeni kruh sa sladoledom, voćem i vrhnjem na vrhu.
3. Dango
![]()
![]()
Dango je ukusan okrugli kolač od rižinog brašna. Ako je pokriveno svijetlim umakom soje, glazura dobiva gorak slatki okus što ga čini još boljim.
4. Mochi
![]()
Mochi je japanski kolač od riže kratkog zrna bogat glutenom koji se zove mochigome. Riža se koristi za izradu paste koja se zatim oblikuje u različite oblike. To je tradicionalno slatko jelo za Novu godinu.
5. Daifuku
![]()
Uglavnom isti mochi, ali sa twist - raznim slatkim punjenjem unutar džepa mochi. U ovom slučaju, jagoda.
6. Sladoled Mochi
![]()
Ovo je savršeno za one koji vole sladoled, ali uživaju u mochi okusu. Kuglice sladoleda pokrivene su u sloju mochi, a zatim praškaste s kukuruznim škrobom.
7. Manju
![]()
Pileći pečeni kruh s ljepljivom teksturom napunjenom slatkim tijesto. Izvorno dolaze iz Kine i dolaze u različitim oblicima.
9. Namagashi
![]()
Izvanredni i prekrasni mali zalogaji koji se obično koriste u tradicionalnim ceremonijama čaja. Uglavnom se sastoje od svježih prirodnih sastojaka poput voćnih želea i zaslađenog zrna graha.
10. Anmitsu
![]()
To je klasični desert koji obuhvaća razne sastojke poput anko i agarne žele (glavni dijelovi), kestena, mochi, slatki grah, voće i crni sirup kao preljev.
11. Kakigori
![]()
Vrlo mek led oblikovan u različite varijante s bilo kojim okusom koji želite. Obično je zaslađen kondenziranim mlijekom, ali se također može napraviti i bez mliječnih proizvoda.
12. Taiyaki
![]()
Kolač u obliku ribe ispunjen crvenom graškom ili kremom, iako punjenje može biti bilo što od pire od krumpira do sira. Ime dolazi od japanskog crvenog mora riba (tai).