DA LI I VI OVAKO SIJEČETE HLJEB, TO JE POGREŠAN NAČIN: Evo kako je pravilno, OVA JE ŽENA OTKRILA SUPER TRIK!
Da, čak i tako jednostavnu radnju poput sečenja hljeba možete da radite pogrešno!
Tako makar tvrdi Sara Džampej, kuhar-amater, fotograf i novinarka iz oblasti kulinarstva.
Kako ona kaže, ljudi iz generacije u generaciju prenose s koljena na koljeno pogrešan metod siječenja hljeba.
- Kada siječete hljeb na klasičan način, dolazi do gnječenja i mrvljenja, kao i stvaranja rupa. Rezultat je da hljeb izgleda neprivlačno i da se javlja previše krunjenja, hljeb se mrvi i lomi - piše ona, prenosi magazin "Žena.blic".
Umjesto toga, savjetuje, hljeb okrenite na stranu.
- Kada ga tako okrenete, hljeb će zadržati svoj prirodan oblik. Ja to najbolje znam, budući da radim u restoranu, pa svaka kriška hljeba mora da bude identična i savršena. Kada ovako siječete, nema šanse da dobijete pretanke ili predebele kriške, a i nema mrvljenja. Samo pravite ujednačene pokrete naprijed-nazad, i to vrlo lagane, i pravite pritisak na nož nadole - kaže Sara i dodaje da je ova metoda naročito zahvalna za vazdušaste bijele hljebove, ali i za teške crne hljebove sa sjemenkama.