"Svi su mi se smijali po selu" Hrvatski političar tužio kolegu jer ga je nazvao čobanom

Region
"Svi su mi se smijali po selu" Hrvatski političar tužio kolegu jer ga je nazvao čobanom
.

Sud u Križevcima ovih dana je odlučivao o pomalo bizarnoj tužbi zbog navodne uvrede koju je predsjednik Opštinskog vijeća Kalnika Božidar Kovačić (HSS) uputio zamjeniku načelnika Opštine Kalnika Mariju Filipašiću (SDP).

vvv

Verbalni okršaj dogodio se još 2015. godine, tkom rasprave o gradnji vrtića.

v

Tom prilikom je Filipašić, koji ima stado ovaca, objašnjavao da su jedno troškovi 'smjese i farme, a drugo troškovi pilića'.

vv

Kovačić, koji ima privatnu farmu pilića, na to mu je odgovorio: 'Sijeno je jedno, ovce drugo, a čoban je čoban, to ti je tak''.

Izrazom 'čoban' Kovačić je silno uvrijedio Filipašića, koji ga je zbog toga tužio sudu za krivično djelo uvrede i teško sramoćenje.

o1

Tokom suđenja saslušano je desetak svjedoka, među kojima su, piše "Podravski.hr" i svi članovi Opštinskog vijeća i načelnik Mladen Kešer (inače šef županijskog SDP-a) a u sudnici pregledan videozapis sporne sjednice.

Najavio žalbu na presudu
"Znalo se na sjednicama događati da mene nazivaju pilićarem i kokošarom, a da načelnik vijećnici govori da smrdi po štali. No, nije nam padalo na pamet da ih tužimo zbog toga", branio se Kovačić.

Sud je Kovačića oslobodio krivice, a u obrazloženju presude se ističe da 'nije sporno da se Filipašić bavi uzgojem ovaca, a Kovačić uzgojem pilića' te objašnjava da riječ čoban ima više značenja – čuvar stoke na paši i nomadski pastir, ali i "sirov čovjek u pogrdnom smislu".

o2

Ali sudija je u ovom predmetu ocijenio da Kovačić time nije imao namjeru da uvrijedi i osramoti zamjenika načelnika Filipašića.

Ovako 'genijalne' ideje još niste vidjeli: Ona pod brojem 5 je nenadmašna!

Međutim, prema svemu sudeći, sudskoj raspravi ovdje nije kraj jer je Mario Filipašić već najavio žalbu na odluku suda.

o

"Zbog tih riječi smijali su mi se po selu, prepričavali po birtijama", rekao je Filipašić te dodao da u tom 'kraju mnogi imaju ovce, ali niko ih ne naziva čobanima'.

oo

Hrvat upoznao zgodnu plavušu preko interneta, poslao joj sliku bez odjeće: Ali ovo što mu se desilo NIJE SE NADAO ni u najluđim snovima

Ne propustite