OVA DIJETA "RAZBIJA ŠEĆER": Uništava salo na stomaku i stanjuje struk!

Praktična žena
OVA DIJETA "RAZBIJA ŠEĆER":  Uništava salo na stomaku i stanjuje struk!
.

Ukoliko imate problema sa viškom kilograma, onda je ova dijeta odličan izbor i za vašu težinu i zdravlje. 

U ovom planu ishrane nema potrebe da računate koliko ste unijeli kalorija, bitno je da vam se ishrana sastoji od pravih vrsta voća, povrća i integralnih žitarica. Pored toga, važno je da se odreknete šećera i brašna.

voce-i-povrce

Ovaj plan ishrane obuhvata hranu sa niskim glikemijskim indeksom (GI), koja stabilizuje šećer u krvi. Namirnice sa visokim GI su bijeli hljeb, bijela riža, krompir, bijelo brašno i bijeli šećer.

Šta smijete da jedete, a šta ne?

Nema velike grupe namirnica koje su zabranjene, bitno je samo da izbjegnete hranu sa visokim GI.

voce-i-povrce

Voće i povrće – Možete jesti uglavnom svo voće i povrće, osim voća kao što su lubenica i ananas.

Žitarice – Hljeb i makarone od cijelog zrna, smeđu rižu i ovsene pahuljice su dozvoljene.

Proteini – Možete jesti nisko masne mliječne proizvode, poput mlijeka, sira ili jogurta, zatim jaja, orahe, ribu i školjke, svinjetinu i junetinu.

riba


Alkohol – Možete uzimati umjerene količine alkohola, pa na primjer čaša vina je dobra za srce i krvotok.

Zaslađivači – U koloni šećera već smo pomenuli da je sve zabranjeno, ali ima par namirnica kojima se možete povremeno zasladiti. Na primer sladoled bez šećera može zamijeniti torte i kolače.

Zabranjene namirnice – Morat ćete da izbacite krompir, bijelu rižu, bijeli hljeb, bijelo brašno, kukuruz, repu, gazirane napitke, slatkiše, peciva i ćist šećer.

krompir10

Koliko je zahtjevna?

Ova dijeta je po zahtjevnosti i vremenu koje ćete morati da utošite na sredini ljestvice u odnosu na druge dijete. Nije bitno da brojite kalorije, ali morate se fokusirati na veličinu porcije.

Ograničenja – Dok se ne upoznate sa tačno listom namirnica koje ne smete konzumirati, najbolje bi bilo da u kuhinji imate spisak šta smijete da kuhate i jedete.

Kuhnje i kupovina – Imate mnogo recepata po raznim kuharima kako da pripremite hranu bez visokog GI, a jedna od prostijih jela su na primjer pržena riba ili piletina, sendvič od integralnog hljeba u koji ćete ubaciti povrće i nemasni sir.

hljeb

Vježbanje – Preporučuje se redovno vježbanje uz ovu dijetu, jer će ubrzati ceo program i lakše ćete doći do željene kilaže.

Da li je moguće prilagoditi drugim načinima ishrane?

Vegetarijanci ili vegani – Ako izbjegavate proizvode životinjskog porijekla, ova dijeta nije za vas. Za najbolje rezultate neophodan je unos životinjskih proteina.

Dijeta bez masnoća – Dijete koje se zasnivaju na što manjem unosu masti, teško ćete uklopiti sa ovom dijetom, jer namirnice u takvim dijetama često su pune rafinisanog šećera.

secer

Dijeta-razbijač šećera zahtijeva 30%-40% kalorija iz masti, ali mast treba da bude iz nisko masnog mlijeka ili slabo masnog mesa.

Dijeta bez soli – Možete pokušati sa ovo dijetom dok ste na dijeti bez soli. Previše soli može biti loše za vaše srce, a soli često ima puno u prerađenoj hrani, koja je zabranjena u ovoj dijeti. Pokušajte da ne dodajete so dok kuhate ili pržite.

Razbijač šećera (GI dijeta) je zamišljen kao program ishrane kojim ćete održati težinu ili izgubiti kilograme, a da svakodnevno ne računate unos kalorija. Ljudi koje žele da pročiste svoje tijelo, da smanje unos slatkiša takođe mogu povremeno koristiti ovaj plan ishrane.

 

Ne propustite