Evropska komisija odbila prijedlog italijanskog budžeta za 2019. godinu

Svijet
Evropska komisija odbila prijedlog italijanskog budžeta za 2019. godinu
.

Evropska komisija odbacila je danas prijedlog italijanskog budžeta, po prvi put da je tako postupila prema jednoj državi članici, tvrdeći da planovi potrošnje populističke vlade u Rimu za narednu godinu nisu u skladu s budžetskim pravilima tog bloka i da bi prekršili obećanja o smanjenju javnog duga.

Izvršni organ EU želi da Italija sačini novi prijedlog budžeta, pojačavajući sporenje s tom svojom članicom.

Italijanski zvaničnici tvrde da bi povećanje potrošnje bilo potrebno za oživljavanje posrnule ekonomije zemlje, ali EU i brojni regionalni čelnici kažu da bi ugrozilo evropsku finansijsku stabilnost ukoliko Italija ne bude u stanju da drži svoj dug pod kontrolom.

- Danas je prvi put da komisija ima obavezu da zahtijeva od članice eurozone da revidira nacrt svog budžetskog plana. Mi, međutim, tome ne vidimo alternative - izjavio je potpredsjednik Evropskog vijeća Valdis Dombrovskis, javlja Fena.

Italija je odmah odgovorila da će se držati svojih planova i da Evropska komisija nema pravo da se miješa u njene unutrašnj stvari.

- Nećemo smanjiti budžet ni za euro. Ja lično sam dostupan da čak i sutra odem da se sastanem s predsjednikom Evropske komisije i pojasnim kako bi italijanska ekonomija ojačala zahvaljujući tom manevru. Mi, međutim, nećemo dati nijedan euro iz našeg budžeta - izjavio je novinarima, tokom posjete Bukureštu, zamjenik italijanskog premijera Matteo Salvini.

Tržišta su brzo kaznila Italiju u sporu s EU-om, dok je trošak vladinih pozajmica na međunarodnim tržištima porastao, a vrijednost dionica na Milanskoj berzi pala za jedan posto.

Komisija je dala Italiji rok od tri sedmice da iznese novi prijedlog. Obje strane sedmicama se bore oko italijanskog budžeta, ali je evropski komesar Pierre Moscovici izjavio tokom vikenda kako želi da izbjegne veći sukob s trećom po snazi ekonomijom eurozone. 

On je naveo da EK-a ne dovodi u pitanje ciljeve italijanske vlade, koja tvrdi a su godine štednje i rezova potrošnje stvorile visoku nezaposlenost i učinile ekonomski rast "anemičnim". 

Komisija, međutim, tvrdi da postoje brige oko posljedica nacrta budžeta po italijanski narod. Italijanski javni dug iznosi više od 130 posto BDP-a i drugi je po visini javni deficit nakon grčkog i više je nego dvostruko viši od limita EU od 60 posto BDP-a. 

- Italija mora nastaviti s naporima na smanjenju svog duga jer je on neprijatelj ekonomije - izjavio je Moscovici.

Ne propustite