Mektić: Najkasnije sutra će biti poznata lokacija za smještaj migranata u Bihaću

Bosna i Hercegovina
Mektić: Najkasnije sutra će biti poznata lokacija za smještaj migranata u Bihaću
.

Privremena smještajna lokacija za migrante na području grada Bihaća bit će poznata najkasnije sutra, a policija Unsko-sanskog kantona će iz sigurnosnih razloga u narednim danima zaustaviti daljnji priliv migranata u ovaj dio Bosne i Hercegovine - zaključci su sa današnjeg sastanka ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i Operativne grupe za situaciju s migrantima u USK-u.

Ministar Mektić potvrdio je kako je ovo bio prvi konkretan sastanak, na kojem su dogovoreni dalji potezi.

-Najkasnije sutra će biti poznata smještajna lokacija za migrante na području grada Bihaća, na kojoj će biti smještena sva lica koja trenutno borave po gradskim ulicama, parkovima, ali i privatnim smještajima. Ne možemo im naravno zabraniti slobodno kretanje, ali ćemo ga iz bezbjedonosnih razloga morati reducirati, kao što je i u drugim evropskim zemljama učinjeno - dodao je Mektić.

Komesar policije Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić najavio je kako će policija, također iz sigurnosnih razloga, morati zaustaviti daljnji priliv migranata u ovaj kanton.

-Postavit ćemo policijske punktove na ulazu u kanton i zaustaviti dalji dolazak ilegalnih migranata. To moramo učiniti, jer bi s ulaskom novog broja migranata, sigurnosna situacija ovdje bila i definitivno narušena. Sve prevoznike u BiH ćemo o tome obavijestiti, kako bi prestali prevoziti migrante, koji neće moći ući na područje kantona - ustvrdio je Koričić.

Premijer USK Mustafa Ružnić i predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) dodali su da će sve biti učinjeno da migranti koji već borave na području kantona, na novoj smještajnoj lokaciji u Bihaću budu adekvatno zbrinuti, u humanim i ljudskim uslovima.

Ne propustite