ISTRAŽILI SMO: Ako ste žrtva mobinga na poslu, EVO KOJA SU VAŠA PRAVA!

Bosna i Hercegovina
ISTRAŽILI SMO: Ako ste žrtva mobinga na poslu, EVO KOJA SU VAŠA PRAVA!
.

Mobing, kao poseban oblik diskriminacije na radnom mjestu, u našoj zemlji je postao skoro pa normalna pojava i izražen je u velikoj mjeri na svim radnim mjestima.

Tome su izloženi i muškarci i žene, ali tek rijetki odlučuju se da o tome javno progovore, jer nisu upućeni u zakonske procedure i jer ne poznaju svoja prava.

Institucija Ombudsmena u 2017. godini zaprimila je 37 žalbi koje se odnose na mobbing, što predstavlja smanjenje u odnosu na prethodnu godinu kada je registrirano 55 takvih žalbi.

mobbing

Ipak, napominju, kako broj zaprimljenih žalbi i dalje nije stvarni pokazatelj stanja na terenu.

Nakon što smo zaprimili nekoliko upita građana o ovom problemu, kontaktirali smo advokatski ured Mak Radičić.

mak

Mak Radičić

"Ako krenemo od pravničkih definicija, Međunarodna organizacija rada definiše zlostavljanje na radu (mobing) kao vrstu psihičkog nasilja na radu i u vezi sa radom, odnosno uvredljivo ponašanje u vidu kažnjavanja, okrutnih, malicioznih ili ponižavajućih postupaka u namjeri da se potcijeni pojedinac ili grupa radnika

Uvidom u Zakon o radu FBiH zaključuje se kako je zakon odredio kaznene mjere u slučaju diskriminacije radnika, kao i lica koja traže zaposlenje.

Citiramo:

"Ukoliko je radnik ili neka druga osoba koja traži zaposlenje stavljena u nepovoljniji položaj u odnosu na druga lica u istoj situaciji primjenjujući direktno prethodno navedene osnove za diskriminaciju. Indirektna diskrinimacija postoji kada postoji određena naizgled neutralna odredba ili pravilo, praksa ili kriterij stavlja ili bi stavila u nepovoljniji položaj radnika ili osobu koja traži posao zbog prethodno navedenih osnova za diskriminaciju.

Zakon izričito zabranjuje poslodavcu i drugim licima zaposlenim kod poslodavca uznemiravanje ili seksualno uznemiravanje, nasilje po osnovu spola, kao i sistematsko uznemiravanje na radu ili u vezi s radom radnika ili lica koja traže zaposlenje."

U slučaju da se radnik požali na uznemiravanje na radu, što podrazumijeva ponavljanje radnji kojima jedno ili više lica psihički zlostavlja i ponižava drugo lice, a čija je svrha ili posljedica ugrožavanje njegovog ugleda, časti, dostojanstva, integriteta, degradacija radnih uslova ili profesionalnog statusa, radnik može u roku od 15 dana od poslodavca tražiti zaštitu.

mobing

Napominjemo, ukoliko poslodavac u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva za zaštitu, ne udovolji tom zahtjevu, radnik odnosno lice koje traži posao mogu u roku od 30 dana podnijeti tužbu nadležnom sudu.

Činjenica koju mnogi zanemaruju u ovom slučaju je da radnik na sudu i u slučaju spora mora iznijeti činjenice kojima će opravdati sumnju da je poslodavac postupio suprotno odredbama Zakona o radu FBiH koji se odnosi za zabranu diskriminacije.

mobing-2

Tek kada sud utvrdi da je radnik zaista bio izložen diskriminaciji, poslodavac je tada dužan da radniku osigura ostvarivanje prava koja su mu bila uskraćena, kao i da mu nadoknadi štetu nastalu diskriminacijom", pojasnili su iz advokatskog ureda Mak Radičić.

 

Ne propustite