Grabar-Kitarović: Afere ne mogu nahraniti ljude

Region
Grabar-Kitarović: Afere ne mogu nahraniti ljude
.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović komentarisala je najnoviju aferu u kojoj su mediji otkrili vezu predsjedničinog savjetnika sa pritvorenim policajcem koji je za Zdravka Mamića lažirao SMS-ove dopisivanja visokopozicioniranih osoba iz pravosudnih tijela i Državnog tužilaštva.

Grabar-Kitarović je izjavila kako su za sada samo insinuacije aktealna medijska nagađanja oko povezanosti predsjedničinog savjetnika za odbranu i nacionalnu sigurnost Vlade Galića sa Franjom Vargom, policajcem koji se nalazi u pritvoru zbog optužbe da je lažirao SMS-ove koje je Zdravko Mamić pokazao novinarima uoči presude zbog koje se trenutno nalazi u BiH.

Riječ je o SMS-ovima koji, kako su utvrdila istražna tijela, lažno sugerišu SMS korespodenciju glavnog državnog tužioca i sudija odgovornih za procesuiranje savjetnika GNK Dinama Zdravka Mamića.

Predsjednica Hrvatske smatra kako je za sada riječ samo o insinuacijama jer je razgovarala sa svojim savjetnikom Galićem koji joj je rekao kako je spreman dati iskaz i sarađivati sa istražnim organima. Poručila je kako vjeruje u trodiobu vlasti te kako je taj posao potrebno prepustiti nadležnim institucijama.

Govoreći o aferi "Hotmail", u kojoj je otkrivena korespodencija elektronskom poštom autora „lex Agrokora“ sa smijenjenom ministarkom privrede Martinom Dalić, predsjednica je istakla kako je riječ o „skupini ozbiljnih državnih funkcionera koji su komunicirali putem nedopustivih sredstava komunikacije u izradi jednog zakona koji je bio ključan za stabilizaciju hrvatske priverede“.

Kolinda Grabar-Kitarović je, između ostalog, izjavila kako je prerano govoriti o mogućoj kandidaturi za još jedan predsjednički mandat, s obzirom na to da je do predsjedničkih izbora preostalo nešto više od godine dana.

“Ovo je trebala biti godina reformi, bez izbora i predizbornih kampanja, a mi smo je potrošili, jedan dio na afere, jedan dio na spekulacije oko izbora”, kazala je.

„Afere ne mogu nahraniti ljude“, poručila je predsjednica Hrvatske ukazujući na veću važnost privrednih problema, na iseljavanje mladih, nezaposlenost i male plate.

“Nekoliko pojedinaca koji su možda zloupotrijebili sustav ne predstavlja državu”, zaključila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Dodala je kako je svjesna nepovjerenja hrvatskog građana u institucije države i brojnih negativnih trendova, ali kako je nepotrebno rješavati aferu po aferu u javnosti, već ih rješavati putem zakona i nadležnih institucija.

Ne propustite