CNN objavio snimku: Jedan od Saudijaca nosio je odjeću ubijenog novinara?

Aktuelno
CNN objavio snimku: Jedan od Saudijaca nosio je odjeću ubijenog novinara?
.

Po riječima turskog službenika koji je pričao s novinarima CNN-a, snimke u kojima Saudijac nosi odjeću novinara nastale su na dan njegova ubojstva, 2. oktobra.

CNN je došao u posjed snimki, a na njima se vidi čovjek koji izlazi na stražnja vrata konzulata. Na sebi je imao novinarovu odjeću, naočale i lažnu bradu.

Isti je čovjek u istoj odjeći, pišu turski mediji, nekoliko sati kasnije viđen kod svjetski poznate Plave džamije u Istanbulu.

Čovjek na snimci identificiran je kao Mustafa al-Madani te je bio dio skupine za koju istražitelji sumnjaju da je izvršila ubojstvo novinara.

Turski istražitelji smatraju da je Madani, koji je iste visine i građe kao ubijeni novinar, trebao poslužiti kao dvojnik ubijenog novinara i tako pomoći u prikrivanju planiranog zločina.

Četiri sata bio u konzulatu pa otišao na stražnja vrata

Madani je u konzulat ušao na prednja vrata četiri sata ranije. Tada nije imao brade, a odjeća mu je bila potpuno drugačija od one s kojom će izaći na stražnja vrata konzulata četiri sata kasnije.

"Khashoggijeva odjeća je vjerovatno još bila topla kad ju je Madani odjenuo", rekao je turski dužnosnik za CNN.

Zaručnici ubijenog novinara Hatice Cengiz, koja ga je čekala ispred konzulata te nestanak prijavila vlastima, zaštitar na vratima konzulata tada je kazao kako joj je zaručnik vjerovatno izašao na stražnja vrata, za CNN je ispričao prijatelj ubijenog novinara Turan Kislakci.

Ova snimka novi je dio slagalice u ovom slučaju.

Podsjetimo, iako je Saudijska Arabija tjednima odbijala da ima veze s ovim slučajem, u subotu su napokon priznali da je novinar ubijen. Do tada se o njemu govorilo samo u kontekstu nestanka iako turski mediji još od početka listopada tvrde da imaju dokaze da je kritičar saudijskog režima ubijen u konzulatu gdje je došao podići papire za vjenčanje. Gdje je tijelo još nije poznato.

Prema službenoj verziji koju je objavila Saudijska Arabija, Jamal Khashoggi umro je nakon tučnjave koja je izbila u konzulatu. No, u njihovu priču malo tko vjeruje. U međuvremenu je ova tema postala kamen spoticanja u međunarodnim odnosima. Najodlučnije je reagirala Njemačka koja je kazala kako je saudijsko izvješće o smrti manjkavo i nedostatno. Donald Trump je nekoliko puta mijenjao svoje stavove, a u jednom trenutku kazao je kako je saudijska verzija priče uvjerljiva.

No, ova snimka, ukoliko su navodi koje piše CNN istiniti, novi je dokaz kako je ubojstvo bilo isplanirano.

 

Ne propustite