STIGLA PRESUDA Jerko Ivanković Lijanović osuđen na 12 godina zatvora zbog organizovanog kriminala

Aktuelno
STIGLA PRESUDA Jerko Ivanković Lijanović osuđen na 12 godina zatvora zbog organizovanog kriminala
.

Jutros je u Sudu BiH jutros izrečena prvostepena presudu u predmetu protiv Jerka, Slave i Joze Ivankovića-Lijanovića i drugih osoba optuženih za organizovani kriminal, pranje novca, poresku utaju, neplaćanje poreza, te krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga i isprava.

j1

Sud je u ovom predmetu izrekao ukupno kaznu od 52 godina zatvora.
Podsjetimo, Sud BiH potvrdio je 18. januara 2016. godine optužnicu protiv Lijanovića, Milorada Bahilja, Joze Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjane Šakote, Mirka Galića i Miroslava Čolaka, te firmi "Lijanovići", "Mi-mo", "Farmer", "Farmko" i "Optimum". 

Oni se terete da su od 2007. do 2012. djelovali kao povezana grupa. Terete se da su osnivali nove firme na koje su prenosili sirovine, proizvode i opremu, te nastavljali poslovanje, a stečene višemilionske poreske dugove ostavljali na ranijim preduzećimam, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist od oko 13,5 miliona KM.

"Na taj način, koji je nekoliko godina predstavljao modus nezakonitog poslovanja u svrhu utaje poreza, su oštetili državu BiH, odnosno sve građane", stoji u optužnici.

VOZAČI UZNEMIRENI, GORIVO PONOVO SKUPLJE: Dizel za pet feninga, a evo da li će cijena JOŠ RASTI

Tužilaštvo BiH je u toku procesa ispitalo 40-ak svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priložen obiman dokazni materijal s više od 1.000 materijalnih dokaza.

Lijanović je u januaru pred Kantonalnim sudom u Tuzli osuđen na kaznu zatvora u trajanju od devet godina i to za zloupotrebu položaja i ovlasti, a u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH u vremenskom periodu od 2011. do kraja 2014. godine. Lijanović je u tom periodu bio federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

j2

Inače, on je na nedavno održanim Općim izborima bio kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda te je dobio ukupno 6.063 glasova.

Ne propustite