Evropski komesar: Rješenje pitanja Kosova nije jedini uslov za članstvo Srbije u EU

Region
Evropski komesar: Rješenje pitanja Kosova nije jedini uslov za članstvo Srbije u EU
.

BEOGRAD - Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da rješenje kosovskog pitanja nije jedini uslov za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, iako Beograd treba da zaključi i trajno primjeni pravno obavezujući sporazum s Prištinom koji mora da doprinosi stabilnosti regiona.

 

"Izgleda da mnogi, uključujući političare, imaju utisak da je rješenje u vezi s Kosovom jedini preduslov na putu Srbije ka EU. To nije slučaj. Sprovodjenje reformi u oblasti vladavine prava, osnovnih prava i dobrog upravljanja ostaje u srži procesa proširenja", rekao je Han.

 

Ukazao je da nijedna država ne može da pristupi Uniji bez rješavanja otvorenih bilateralnih pitanja i dodao da za Srbiju to znači da treba da "zaključi i trajno primjeni pravno obavezujući sporazum s Prištinom".

Evropski komesar je rekao da u dijalogu Beograda i Prištine "trajni dogovor podrazumjeva izvodljivo, održivo i realno rješenje, u skladu s međunarodnim pravom i pravnim tekovinama EU".

 

"Bilo koji sporazum mora da bude specifičan i krojen po mjeri, da ne stvara presedan i da doprinosi regionalnoj stabilnosti i putu regiona u EU. Istovremeno, EU ne spekuliše o mogućim elementima konačnog pravno obavezujućeg sporazuma", kazao je Han.

 

On je dodao da procesi unutrašnje reforme u EU, odnosno njenog jačanja, i rad sa zemljama kandidatima na njihovoj spremnosti da postanu članice Unije, "mogu i treba da teku paralelno".

Ne propustite