MNOGI ZANEMARE PODMUKLE ZNAKOVE: Simptomi da rak buja tijelom, važno ih je prepoznati na vrijeme

Porodica i zdravlje
MNOGI ZANEMARE PODMUKLE ZNAKOVE: Simptomi da rak buja tijelom, važno ih je prepoznati na vrijeme
.

Svi se bojimo i pomisliti na karcinom, ali bitno je provjeriti simptome prije nego se dodatno zabrinemo.

U svakom slučaju važno je provjeriti sa ljekarom o kakvoj bolesti se radi, ali dobro je znati da bez obzira na to o kojoj se vrsti raka radi, uvijek je riječ o nekim promjenama stanica, a iako mnogi oboljeli kažu da nisu znali što im se sprema, činjenica je da su neki simptomi zapravo itekako očiti i vidljivi.

Prepoznate li neki od ovih simptoma odmah se obratite ljekaru i riješite nejasnoće:

SVRBEŽ

Jedan od jasnih znakova promjena u stanicama jest svrbež kože koji je mahom lokalan jer kako tijelo tretira stanice raka kao prijetnju, boreći se protiv njega naletom zdrave krvi, odnosno bijelih krvnih zrnaca, tako se na području zahvaćenom tumorom povećava protok krvi, što može uzrokovati svrbež kože, promjenu boje kože ili tipično stezanje.

svrab

KRVARENJE

Krvarenje iz bilo kojeg organa, a bez očitih tragova ozljeda, zahtjeva hitni odlazak na pregled. Bez odgađanja.

KAŠALJ

Bez prehlade ili bolesti dišnih puteva pojavio se kašalj, to je znak je da se u organizmu dogodila neka promjena. To može ukazivati na rak pluća, grla, čak i želuca, iako valja znati da i druge vrste tumora znaju odati svoje prisustvo upravo kašljem.

bolest

KVRŽICE

Područja na tijelu, kao što su grudi (muške i ženske), pazusi, limfni čvorovi, trbuh, grlo, testisi... trebali bi se malo češće pregledavati, jer ako na njima uočite bilo kakve kvrge i kvržice, znate da je to veliki alarm za uzbunu. Naravno da svaka kvrga ne znači nužno zloćudni tumor, ali je svakako potrebno otići stručnjaku na pregled.

Iako nam je usna šupljina puna neravnina i bijelih mrljica, ako se nešto od toga poveća i postane očito i neobično, svakako provjerite o čemu se radi.

grudi

RANE

Ako već duže vrijeme imate ranicu koja nikako da zacijeli, bez nekog logičnog objašnjenja, možda u vama raste tumor koji trenutno uzima svu pažnju vašeg imunološkog sustava koji se zbog toga ne može koncentrirati na zarastanje obične ranice. Stoga budite oprezni ako i vi imate jednu takvu...

PROMJENE U STOLICI

Sve što za vas nije normalno jer smo svi individualni, a vezano je uz probavu, odnosno stolicu, treba pozorno pratiti. Pogotovo ako uočite krv u tragovima ili sluz, odnosno predugo imate proljev ili zatvor. To može biti znak raka debelog crijeva.

debelo-crijevo

PROMJENE U URINU

Primijetite li bilo kakvu promjenu urina i mokrenja, a znate da niste prehladili mjehur, obratite veću pozornost na taj problem te ako promjene i dalje budu tu - urin čudne boje i mirisa, tragovi krvi, pjenasti urin odmah se obratite liječniku.  

urin1

PROMJENE U GLASU

Jedno je promuklost, a nešto drugo promjene u visini ili tonu vašeg glasa pa ako primijetite takvu neobičnu pojavu, provjerite da nije riječ o tumoru, odnosnu raku grkljana.

GUBITAK APETITA

Možda nije u pitanju rak, ali ovaj simptom gotovo redovno znače neku vrstu opasnosti po zdravlje.

hrana

9 razloga zašto oženjeni muškarci varaju čak i kada vole svoju ženu: Posljednji razlog je PRAVO IZNENAĐENJE!

Ne propustite