ČIPS I WC ŠOLJA IMAJU NEŠTO ZAJEDNIČKO: Kad čujete OVO zgrozit ćete se!

Zanimljivosti
ČIPS I WC ŠOLJA IMAJU NEŠTO ZAJEDNIČKO: Kad čujete OVO zgrozit ćete se!
.

Čips se prvi put pojavio 1853. godine kada je kuhar Džordž Krum izgubio živce sa mušterijama koje su mu stalno vraćale prženi krompir jer je previše debelo isječen.

U svom bijesu, Krum je isjekao krompir tanko kao papir, ispržio ga i tako nenamjerno postao kreator čipsa kakvog danas poznajemo. Mnogo toga se promijenilo od tog dana. Zahtjevi za većom količinom čipsa, doveli su do toga da se sve više hemikalija koristi u proizvodnji čipsa.

cipsss

Jedna od hemikalija je sodijum bisulfit, kako prenosi "Telegraf", koji se koristi kako bi suzbio rast bakterija na voću i povrću, nekoj morksoj hrani i vinu. Takođe, ova hemikalija se nalazi i u sredstvu za čišćenje toaleta. Nalazi se i u nekim od deterdženata za pranje sudova,a li je u većoj količini nadjen i u čipsu.

wc1

Sodijum bisulfit reaguje tako što oslobađa sumpor dioksid gas, koji sprječava razvoj bakterija i promjenu boje uzrokovane hemisjkom reakcijom. Koristi se u čipsu kako bi poboljšao njegovu dugotrajnost na policama u prodavnici i spriječio promjenu boje.

cc

Količine koje su pronađene u čipsu su potpuno bezbjedne. Savjetuje se svakako oprez proizvođačima. Ukoliko se koristi na svežim proizvodima koji sadrže vitamin B1 onda dovodi do njegovog uništenja. Ikao se smatra bezopasnim, zabeleženo je par slučajeva kada je izazvao burniju reakciju kod ljudi koji su došliu kontakt sa njim.

aaa

Nažalost, proizvođači još uvijek nisu uspjeli da pronađu zamjenu za ovu hemikaliju.

Ovako je njena soba izgledala PRIJE ČIŠĆENJA: Kada vidite kako izgleda SADA past ćete sa stolice!

Ne propustite