DODIK SE SASTAO S VUČIĆEM: 'Mi imamo dobru komunikaciju i želimo da poboljšamo odnose'

Objavljeno:17.10.2018 - 00:00
A A A Times Arial

Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prije nego sa novim članovima Predsjedništva BiH i da su razgovarali o implementaciji izbornih rezultata, o fomiranju organa.

"To je normalno, čuli smo se desetak puta telefonom u međuvremenu, mi imamo dobru komunikaciju i želimo da poboljšamo odnose", rekao je Dodik za RTS.

Dodik je napomenuo da je nepotrebna izjava novoizabranog hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića o tome da bi on priznao Kosovo, što nije korektno, jer je Vučić čestitao svim članovima Predsjedništva, a on je uzvratio na taj način.

On je dodao da BiH ne priznaje Kosovo zato što to ne čini Republika Srpska, te da će RS tom pitanju pratiti Srbiju.

Dodik je rekao da voli Srbiju i da putuje sa njenim pasošom.

Naglasio je da ne ide u Predsjedništvo BiH da pravi dodatne podjele, ali da neće dozvoliti da se degradira Republika Srpska.

Na pitanje zašto mu je važno da bude srpski član Predsjedništva BiH, on je rekao da njemu ne predstavlja važnost, ali da je politički važno za poziciju Republike Srpske, jer su u protekle četiri godine srpski kadrovi iz Sarajeva vodili politiku slabljenja RS.

"Mi nemamo više luksuza da bilo kakav avanturizam dozvolimo sebi, zato je neophodno da struktura Srba u zajedničkim institucijama bude jedinstvena", dodao je Dodik.

Kako navodi Srna, on je ponovio da je BiH složena zemlja, da nema svoj identitet bez dva entiteta i tri naroda, te da je sasvim logično da on vodi politiku Republike Srpske i da će tražiti da na sjednicama Predsjedništva BiH bude istaknuta zastava RS.

Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH naglasio je da to nije minimalna stvar i nije simboličkog karaktera.

"Ukoliko pristanete da se sav identitet Republike Srpke svede na to da se samo upražnjava u Banjoj Luci, onda dobijete priču da 9. januar nije Dan Republike, pa su nam osporili grb, himnu `Bože pravde`, urušavaju nam identitet gdje god stignu", dodao je on.

Dodik je naveo da će u njegovom timu za sprovođenje takve politike biti mnogo mladih ljudi, kao i Emir Kusturica, koji, kako je rekao, sa svojim iskustvom i poznavanjem lokalnog mentaliteta može mnogo da pomogne, a biće mu potrebni i savjetnici za oblast odbrane i spoljne politike.

"Ne želimo ništa drugo osim onoga što nama pripada i vodit ćemo računa o nacionalnim interesima", poručio je Dodik.

On je naveo da je stara američka administracija uvela njemu sankcije, kao i da je američki ambasador u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack) ozbiljan promašaj vanjske politike te zemlje i da nije zaslužila da predstavlja tako veliku i moćnu zemlju.

Dodik je istakao da su za njega velika čast sastanci sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, koji su dobri i otvoreni, te izrazio nadu da će imati više prilike da se sastaje sa njim na novoj dužnosti srpskog člana Predsjedništva BiH.

On je rekao da je njegova platforma Ustav i Dejtonski sporazum, da ne produbljuje sukobe u BiH, mir, da se odluke donose u okviru organa, a ne da to radi visoki predstavnik i sudije ustavnog suda, da se američki i britanski ambasadori ne miješaju u upravljanje BiH.

"Republika Srpska je meni prije svega i pokušat ću da pravim neku moguću BiH.

A nemoguća BiH, kakva jeste, napravljena je kao monstrum od visokih predstavnika koji su kršili međunarodna prava. Ne isključujem mogućnost da Republika Srpska, kao posljedica neuspjeha ustavne BiH, bude nezavisna", naveo je Dodik.

On je rekao da Džaferović i Komšić ne mogu njega preglasati.

"Moj odgovor je vitalni nacionalni interes i Narodna skupština Republike Srpske, koja definitivno odlučuje", istakao je Dodik i dodao da Predsjedništvo BiH nije vrhovni organ, već su to parlamenti entiteta.

  
 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!