I DOKTORI PRIZNAJU OVAJ LIJEK: Spriječava srčani i moždani udar, uništava holesterol i JAČA IMUNITET

Porodica i zdravlje
I DOKTORI PRIZNAJU OVAJ LIJEK: Spriječava srčani i moždani udar, uništava holesterol i JAČA IMUNITET
.

Naučnici i doktori više puta su potvrdili prednosti redovnog konzumiranja mada u kombinaciji sa cimetom. 

Više od 4000 godina, med se koristi kao tradicionalni lijek za skoro svaku bolest. Egipćani su ga koristili za liječenje rana, Grci za dug život, a Indijanci da uspostave ravnotežu u organizmu. Moderna medicina pokazuje da su ova vjerovanja istinita.

med3

Pila je vodu s medom 12 mjeseci, svako jutro na prazan želudac, EVO ŠTA JOJ SE DOGODILO

LJEKOVITA SVOJSTVA MEDA

Liječenje rana (kožnih povreda) medom

Med je bio konvencionalna terapija u borbi protiv infekcija sve do početka 20. stoljeća, kada je njegovu upotrebu polako zamjenio penicilin. Danas se upotreba meda vraća na velika vrata, a naučnici poručiju da med zaista može pomoći u borbi protiv ozbiljnih kožnih infekcija. Prema njihovim nalazima, određene vrste meda mogu biti učinkovitije od antibiotika!

Naučnici tvrde da, dokle god koristite pravu vrstu meda, liječenje rana, ili bilo kakvih kožnih povreda je moguće. A med bi uskoro mogao postati i jako važan, s obzirom da su infekcije bakterijama otpornim na antibiotike sve češće.

med

Jedna od vrsta meda koja se izdvaja i koja se pokazala posebno efektivnom jeste Manuka med, med koji dolazi sa Novog Zelanda od nektara Leptospermum scoparium.

O studiji vezanoj za liječenje rana medom nedavno je pisao i Scientific American: “U laboratorijskim testovima, samo malo meda je ubilo većinu bakterija. On se može koristiti kako bi se spriječila infekcija rane. Ovi rezultati pokazuju da manuka med ima potencijal u liječenju rana koje sadrže S. Pyogenes,” Zaključili su autori studije.

Kada razmišljate o korištenju meda za liječenje rana, jako je bitno da shvatite da postoje velike razlike između sirovog meda, manuka meda, koji je i posebna klasa meda, te obrađenog ‘vrhunskog’ meda koji možete kupiti u većini trgovina.

Vrhunski med iz trgovina je više nalik na sirup od kukuruza, pun fruktoze, i velika je šansa da će samo povećati infekcije i nikada ne bi trebao biti korišten za liječenje rana! (Također vam neće ponuditi iste zdravstvene beneficije kao sirovi med kada ga konzumirate.)

med5

Manuka med, s druge strane, je napravljen od nektara manuka grma (ljekovita biljka), a klinička istraživanja su otkrila da ova vrsta meda može učinkovito iskorijeniti više od 250 vrsta bakterija.

Sirovi med, baš kao i manuka, će pomoći pri izvlaćenju tekućine iz rane i potisnuti rast mikroorganizama. Dio onoga što daje sirovom medu antibakterijska svojstva je enzim glukoze oksidaze, koji pčele izlučuju u nektar. Zagrijavanjem meda ćete uništiti ovaj ljekoviti enzim, pa se zbog toga preporučuje samo čisti, sirovi, neobrađeni med za liječenje rana.

Antibakterijska svojstva meda

U laboratoriji, med je prošao test antibakterijskog djelovanja. Pokazao je da sprječava rast patogena koji se prenose hranom, kao što su E. coli i salmonela, i da se bori sa određenim bakterijama, uključujući Staphylococcus aureus i Pseudomonas aeruginosa, obje uobičajene u bolnicama i liječničkim ordinacijama. No, još uvijek nije naučno dokazano da li med ima isto svojstvo i u ljudskom organizmu.

kasika-meda

U principu, tamniji med ima bolju antibakterijsku i antioksidativnu moć. Ali nažalost, kvalitet meda se ne ocjenjuje po boji ni po zdravstvenim prednostima, već po jasnoći, aromi, okusu i izostanaku sedimenata.

Upozorenje: Nikada ne dajite med bebama

Med je prirodan i smatra bezopasnim za odrasle. No, pedijatri naglašavaju da nikada ne dajete med djeci mlađoj od jedne godine. Ovo se naglašava zbog opasnosti od botulizma. Uzročnik botulizma je bakterija Clostridium botulinum, koja se nalazi u prašini i tlu, i koja može naći svoj ​​put do meda, a bebe nemaju razvijen imunitet za obranu od infekcije.

Do sad je jasno da med može uzrokovati botulizam kod dojenčadi. No, roditelji mogu hraniti svoju djecu žitaricama koje sadrže med. „Ako je kuhan, onda da je u redu“, poručuje dr. Jatinder Bhatia, koji se nalazi na čelu American Academy of Pediatrics’ Committee on Nutrition. On objašnjava da kada je u pitanju rizik od botulizma “govorimo samo o medu iz boce.”

med

Pored gore navedenih zdravstvenih prednosti meda, u narodu, holističkim i naučnim krugovima kruže i priče o mnogim drugim ljekovitim svojstvima meda, kao što su: liječenje tumora, mamurluka, grlobolje, nesanice…

Ovo su neke od kombinacija ovih moćnih prirodnih sastojaka koji se mogu koristiti u liječenju nekih bolesti, uključujući hronične kao što je artritis.

Smanjenje holesterola

Dodajte dvije kašike meda i tri kašičice cimeta u veliku šolju čaja. Konzumacija ove mješavine će izazvati smanjenje holesterola za 10% u roku od dva sata.

med

Kardiovaskularne bolesti

Ujutru, umjesto marmelade ili džema, stavite malo meda i cimeta na komad hljeba. Ako redovno konzumirate ovu kombinaciju, to će vam pomoći da smanjite nivo holesterola u krvi i sprečite mogućnost dobijanja srčanog udara.

Protiv artritisa

U šolju ključale vode, pomiješajte dvije supene kašike meda i kašiku cimeta. Pijte ovaj napitak ujutro i uveče. Uz redovnu upotrebu, ovo piće će vam pomoći u liječenju hroničnog artritisa. 

(Napomena: znamo da med gubi dragocijena svojstva kada se stavi u ključalu vodu, ali takav je recept). 

med-i-cimet

ODMAH SKINITE ČARAPE I POGLEDAJTE: Ako vam je DRUGI prst duži od svih ostalih, onda biste OVO morali da znate

 

Protiv infekcije žučne kese

Ako imate bilo kakvu infekciju žučne kese, možete koristiti mješavinu gore pomenutu, ali ovaj put promijenite količinu meda i cimeta. U šolju ključale vode, stavite dvije kašičice cimeta i veliku kašiku meda. 

Protiv prehlade

Ako imate problema sa čestim prehladama, napravite mešavinu od velike kašike meda i četvrtine kašičice cimeta. Ova navika će pomoći u liječenju prehlade, hroničnog kašlja i začepljenja sinusa.

Jača imunitet
Poželjno je da se svakodnevno konzumiraju ove namirnice. One prirodno štite tijelo od bakterija i virusa. 

 

 

Ne propustite