VELIKE PROMJENE ZAKONA O RADU: Svi ZAPOSLENI RADE ISTU STVAR, ali sada će zbog toga dobijati OTKAZE!

Region
VELIKE PROMJENE ZAKONA O RADU: Svi ZAPOSLENI RADE ISTU STVAR, ali sada će zbog toga dobijati OTKAZE!
.

Najnovije izmjene Zakona o radu predviđaju kako će poslodavci u Srbiji već od juna 2019. godine moći da daju otkaze zaposlenima koji otvaraju lažna bolovanja.

LIDL SE OGLASIO I POSLAO UPOZORENJE SVIM KUPCIMA: Ako ovo uradite ČEKA VAS PAPRENA KAZNA, kupci BIJESNI!

1

Ove odredbe se donose zbog procjene da je u Srbiji, od 280.000 bolovanja koliko se otvori godišnje, lažno čak 11 odsto. To znači da više od 30.000 radnika svake godine odsustvuje sa posla, iako nema nikakvih zdravsvenih tegoba, piše "Alo.rs".

2

Predlagač ovih zakonskih promena je Privredna komora Srbije, a odredbe će se naći pred Skupštinom početkom naredne godine. Predsjednik PKS Marko Čadež kaže da će nova regulativa sprečiti sve veće zloupotrebe prava na bolovanje.

3

- PKS je predložila Ministarstvu rada da se zakon dopuni tako da poslodavac može da zatraži izveštaj zdravtsvene ustanove na osnovu kog bi se utvrdila osnovanost bolovanja ukoliko je u toku jednog mjeseca procenat zaposlenih koji su odsutni veći od 10 odsto. Ukoliko se utvrdi da je došlo do zloupotrebe prava na bolovanje, poslodavac može da zaposlenom da otkaz - kaže predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

4

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije kaže da je iz godine u godinu sve više radnika koji otvaraju lažna bolovanja i da je to posebno primjetno u sezoni poljoprivrednih radova.

5

- Radnici iz unutrašnjosti idu na bolovanje kako bi radili dodatni posao, prije svega u poljoprivredi. To je primjetno u toku sezonskih poslova u polju, kada zaposleni koji primaju minimalac koriste svoje bolovanje kako bi uzorali njivu, brali jagode, maline i paprike i tako uvećali svoja primanja - kaže Atanacković.

6

On, međutim, napominje da se na bolovanju dobija 65 odsto zarade i da je to jedan od razloga zašto lažnih odsustva nema još više.

7

- Ipak uvijek ima onih kojima je nedolazak na posao preči od zarade. Najčešće se vade na bolesti koje se ne mogu lako proveriti, kao što su stomačne tegobe, bolovi u leđima ili psihički problemi - podvlači Atanacković.

8

(Novi.ba/Alo.rs)

Ne propustite