MNOGI TO POGREŠNO RADE: Evo kako se pravilno jede bijeli luk
Bijeli luk je jedna od najmoćnijih biljaka na svijetu, a zbog svojih snažnih ljekovitih svojstava u uporabi je već tisućama godina.
Bijeli luk je redovit gost u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada imamo prehladu ili gripu. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je uistinu ljekovit, potvrđuju i stručnjaci.
U bijelom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih kemijskih spojeva, a među njima i nekoliko antioksidansa – spojeva koji smanjuju trošenje i opterećenost tjelesnih stanica.
Još nije posve jasno kako svi sastavni dijelovi bijelog luka djeluju u tijelu, no češnjak doista djeluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje dišnih putova, antikancerogeno i protuupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse, kaže nutricionistica Mateja Mrmić.
Bijeli luk svoja ljekovita svojstva može zahvaliti moćnom spoju alicinu, kojim se ta biljka brani od napada bakterija i gljivica. Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno djelovanje bijelog luka, trebali biste ga često i pravilno konzumirati.
RAK SE NE ŠIRI OD ŠEĆERA: Onkolog razbio sve mitove, OVO JE ISTINA KOJU MORATE ZNATI!
1. Prije konzumacije obvezno ga zgnječite kako biste potaknuli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.
2. Svaki dan trebali bismo pojesti najmanje tri češnja bijelog luka.
3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.
4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta.