NIKAD SE NIJE PREDAVAO Kako si Vaha, imaš li daha: Njegov život je pravi roman o uzdizanju i padanju!

Aktuelno
NIKAD SE NIJE PREDAVAO Kako si Vaha, imaš li daha: Njegov život je pravi roman o uzdizanju i padanju!
.

Kako si Vaha, imaš li daha, još jedna tekma na tebe čeka, gdje ti je Emir, taj stari nemir i njega čeka zelena rijeka…

vaha

Legendarni centarfor Veleža i Nantesa, Vahid Halilhodžić, danas proslavlja svoj 66. rođendan. U igračkoj karijeri nastupao je i za PSG, te Jugoslaviju. S Veležom je osvojio Kup bivše Jugoslavije 1981., kada je u Beogradu u spektakularnom finalu nadigran sarajevski Željezničar.

58015488-586c-4d6f-8f40-7da90a0a0a6c-561fb866-acb0-41f6-81c7-53ce0a0a0a6b-vaha-velezmo-previeworg

Dvije godine kasnije postaje i prvak Francuske, a dva puta je biran za najboljeg strijelca tamošnjeg šampionata dok je nosio dres slavnog Nantesa.

vaha-1

Prve fudbalske korake napravio je u Turbini, a 1967. godine prešao je u omladinski pogon Veleža. Za prvi tim je debitovao 1972. godine. S ekipom Rođenih osvojio je Kup maršala Tita 1981. godine u onoj čuvenoj utakmici protiv Želje, u kojoj su Mostarci slavili s 3:2.

vaha-2

"To je bio moj jedini trofej s Veležom. Na Terazijama je bilo 20 hiljada ljudi. Ta utakmica je bila s najviše emocija jer je bila moja posljednja u dresu Veleža. Za Veležom sam odigrao 400 utakmica i postigao 250 golova", rekao je jednom prilikom Vaha za "Oslobođenje".

vaha-3

Nakon okončanja igračke karijere, Halilhodžić ostaje u fudbalu. Vodio je prvo Velež do agresije na BiH, zatim francuski Beauvais-Oise, pa marokansku Raja Casablancu s kojom osvaja titulu prvaka.

vaha-4

Francuskog dugoligaša Lilla iz druge lige doveo je do Lige prvaka. Nakon Lilla od ispadanja iz lige spasio je Rennes, a onda je preuzeo PSG s kojim je osvojio Kup. Vodio je još Trabzonspor, Ittihad, Dinamo s kojim je osvojio titulu prvaka i Kup. Bio je na kormilu reprezentacije Obala Slonovače, a onda Alžira.

vaha1

Malo ljubitelja fudbala zna, a pogotovo ovih mlađih, da je Vaha bio jedan od najboljih igrača s prostora bivše Jugoslavije. Za mladu reprezentaciju bivše Jugoslavije odigrao je 12 utakmica u kojima je postigao isto toliko golova, a za “A” selekciju 15 mečeva i u osam navrata je tresao mreže. Učesnik je Mundijala u Španiji 1982. godine. Prema mnogim mišljenjima, Halilhodžić je trebao mnogo više puta oblačiti dres s državnim grbom.

vaha-halilhodzic-okazaki

"Prezime mi bilo dugo, pa nije moglo da stane u novine i na semafore. U Zvijezdi, Partizanu, Dinamu i Hajduku, bilo je kraćih prezimena", imao je običaj reći Halilhodžić.

vahid-halilhodzic-dinamo

Život piše romane i zakone kakve niti jedan pisac ne može smisliti. Vaha je u svom dosadašnjem životnom romanu imao više različitih uloga: "Danas sam bio bogat, a sutra samo u farmerkama. Moj život je jedan pravi roman o uzdizanju i padanju", govorio je legendarni Vaha.

vahid-halilhodzic

Dovoljno je kazati da je u zrelom životnom dobu, devedesetih godina u Francuskoj krenuo kao da je tek rođen. Prvo je postao državljanin Francuske, a Francuzi su ga prihvatili kao rođenog i nekoliko godina poslije mu dodijelili orden Legije časti.

halilhodzic-vahid-1040x572

Odveo je Japan na Mundijal 2018., a onda iznenada smijenjen. Nepravdu je otrpio junački, kao i sva iskušenja u životu, a trenutno vodi svoj bivši klub Nantes. Kanarince će pokušati ostaviti u Ligue 1, a u međuvremenu, bio je i na klupi turskog Trabzonspora. Klupa Zmajeva očito će ostati nedosanjani san. Nažalost. Istina, u nekoliko navrata spominjao se i kao mogući selektor BiH, ali do toga nije došlo...

mesa-vaha

Malo je poznato da je Vaha ranjen u Mostaru 1992. godine. Međutim, to ga nije spriječilo da svojim Mostarcima u jeku sukoba uputi poruku mira i nade u suživot. Više o tome možete pročitati OVDJE.

vaha

Vaha, neka je sretan 66. rođendan i da te jednog dana gledamo na klupi voljene nam Bosne i Hercegovine. Ako Bog da!

Piše: Mirza Hadžijusufović, Novi.ba

Ne propustite