Sastali se zvaničnici Južne Koreje i Sjeverne Koreje u Panmunjomu

Svijet
Sastali se zvaničnici Južne Koreje i Sjeverne Koreje u Panmunjomu
.

Zvaničnici Južne i Sjeverne Koreje sastali su se u demilitariziranoj zoni Panmunjom kako bi razgovarali o implementaciji dogovora postignutih u sepmtebru između predsjednika Južne Koreje Moona Jae-ina i sjevernokorejskog lidera Kima Jong-una.

Novinska agencija Yonhap javlja kako su delegacije predvođene južnokorejskim ministrom za ujedinjenje Choom Myoung-gyonom predsjednikom sjevernokorejskog Komiteta za mirno ujedinjenje Rijem Son-gwonom razgovarale o nekoliko tema.

U saopćenju južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje navodi se kako će uskoro na nivou generala biti održan sastanak na kojem će se razgovarati o smanjenju tenzija na granici i formiranju zajedničkog vojnog komiteta, javlja Anadolija.

Rečeno je i kako su zvaničnici koji su se sastali u Panmunjomu postigli dogovor o organiziranju ceremonije postavljanja temelja zajedničkoj projekta čiji je cilj spajanje željezničkih i cestovnih sistema, planirane za kraj novembra ili početak decembra.

Dogovoren je i susret sportskih zvaničnika dvije strane krajem oktobra kako bi razgovarali o kandidaturi za domaćina Ljetnih olimpijskih igara 2023. i slanju zajedničkog tima na Ljetne olimpijske igre 2020.

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in i sjevernokorejski lider Kim Jong-un 27. aprila sastali su se u demilitariziranoj zoni Panmunjom. Krajem samita, saopćeno je kako je postignut dogovor o početku pregovora za potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka i pretvaranje trenutnog primirja u trajni mir.

 

Ne propustite