PRVI PUT NAKON IZBORA OGLASIO SE ČOVIĆ: Postavio USLOV, evo o čemu se radi!

Aktuelno
PRVI PUT NAKON IZBORA OGLASIO SE ČOVIĆ: Postavio USLOV, evo o čemu se radi!
.

Lider Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović kazao je kako je apsolutni uvjet za uspostavu vlasti promjena Izbornog zakona.

"Izborni zakon mora biti prethodna faza traženja partnerstava sa strankama s kojima ćemo napraviti novu reformsku agendu u kojoj bi trebalo definirati ekonomsku stabilnost, pravnu sigurnost i europski put BiH", izjavio je Čović za Večernji list.

dragan-covic-7

U svom prvom obraćanju nakon objave neslužbenih rezultata općih izbora u BiH Čović je poručio kako ne smijemo imati nikakvu krizu, ali uvjet je "dobiti partnere za izgradnju posve nove BiH i novih odnosa". Pri tome je istaknuo kako HDZ BiH ima jednak odnos prema svim mogućim partnerima u vlasti, uključujući SDA i SDP.

"Niti smo koga izbrisali niti dodali. Za mene su svi na istom mjestu. Onaj tko je spreman s nama graditi europsku BiH, kako bi hrvatski narod bio jednakopravan na svakom djeliću zemlje, zaštićen kroz legitimno predstavljanje, nama je partner na svakoj razini vlasti", kazao je Čović.

Najavio je da će nastaviti slati poruke zajedništva, i to ne samo prema Hrvatima, već i prema Bošnjacima i Srbima: "Ako smo u ovoj kampanji uspjeli ostvariti zajedništvo Hrvata, svojim ključnim zadatkom smatram napraviti zajedništvo s drugima dvama narodima."

dragan-covic-810x481

Iskreno, kaže, zagovara partnerstvo i prijateljski odnos s "našim bošnjačkim prijateljima".

"Nikada se neću umoriti od te priče jer BiH jedino tako može normalno funkcionirati. Predstojećih dana, možda će vam zvučati čudno, neću se puno brinuti o vlasti. Naravno, sačekat ćemo rezultate izbora, a do tada dogovoriti prijatelje s kojima možemo promijeniti Izborni zakon kako se više nikada ne bi dogodilo da uđemo u izbornu kampanju, bilo da se radi o Mostaru, Domu naroda ili Predsjedništvu BiH, a da se nisu provele osnove legitimnog zastupanja. Ustavni sud je utvrdio kako su konstitutivni narodi natkrovljujuće načelo Ustava i to nitko ne može ignorirati", kazao je Čović.

Komentirajući špekulacije o mogućnosti da postane ministar vanjskih poslova BiH Čović je kazao da "nema danas pozicije u BiH koja bi me mogla odvući od pokušaja realizacije ključnih teza koje sam iznio".

coviczagreb

"A to podrazumijeva jednakopravnost Hrvata. Za mene je ogroman teret dobiveni rezultat. To znači bezrezervno služiti svom narodu bez obzira hoću li biti zadnji u koloni ili na njezinu čelu. Zato jasna poruka - nema ucjene i mene se ne može ničim kupiti. Za mene je ova potpora svetinja i krupna obveza", ustvrdio je Čović.

Kako kaže, poruka koju je dobio od biračkog tijela značajno je viša od praga koji je postavljen i tjera na "jednu odgovornost prema domu, narodu, prema BiH i svim narodima, dakle, domovini".

190318dragan-covic-markica

"Siguran sam da ćemo u tome uspjeti. Svima onima koji su kalkulirali da mogu trgovati rezultatima izbora, jasna poruka - nema kalkulacija ni utrke za ulazak u vlast. Da smo izabrali legitimne predstavnike na svim razinama, pa i Predsjedništvu, vlast bi se brzo uspostavila. Ovako ćemo polako, na miru, to pripremiti. Naš je put euroatlantski, a da bismo to imali, moramo riješiti pitanje unutarnjeg uređenja i stabiliziranja unutarnjih odnosa. To ćemo učiniti s onim partnerima s kojima ćemo biti u vlasti. Vrlo je jasno da se bez HDZ-a i HNS-a BiH vlast neće moći uspostaviti. To je jasan odgovor hrvatskog naroda", zaključio je Čović u razgovoru za Večernji list.

covic

ISPRED KUĆE U VITEZU OSVANUO NATPIS O KOMŠIĆU: I na njemu jasna poruka! (FOTO)

Ne propustite