Šta se dogodilo nestalom novinaru? London, Pariz i Berlin traže odgovore

Svijet
Šta se dogodilo nestalom novinaru? London, Pariz i Berlin traže odgovore
.

London, Pariz i Berlin zatražili su u zajedničkoj izjavi upućenoj saudijskim vlastima da se "rasvijetli" nestanak saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

"Zaštita slobode izražavanja i slobodnog tiska te osiguranje zaštite novinara ključni su prioriteti Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske", navodi se u zajedničkoj izjavi ministara vanjskih poslova triju zemalja, Heika Massa, Jeremyja Hunta i Jean-Yvesa le Driana.

"U tom duhu, potrebno je rasvijetliti nestanak saudijskog novinara Jamala Khashoggija", poručili su zatraživši "vjerodostojnu istragu" kako bi se, "bude li potrebno, identificiralo odgovorne" i "osiguralo da polože račune".

Jamal Khashoggi koji je surađivao s Washingtonom i bio kritičar saudijskih vlasti, posebno prestolonasljednika Mohammada bin Salmana, ušao je 2. listopada u saudijski konzulat u Istanbulu da bi izvadio dokument za vjenčanje i njegova ga obitelj od tada nije vidjela. U subotu je trebao proslaviti 60. rođendan.

Četiri dana poslije, turski dužnosnici kazali su za medije da je izgubio život u toj zgradi.

Saudijska Arabija to odbacuje i prijeti da će odgovoriti na moguće sankcije.

Jeremy Hunt upozorio je u četvrtak saudijske vlasti da će se suočiti s "ozbiljnim posljedicama" u slučaju da su odgovorne za njegov nestanak.

Američki predsjednik Donald Trump u subotu je obećao "strogu kaznu" Saudijskoj Arabiji ako je upletena.

Ne propustite