PRIZOR OD KOJEG SE DIŽE KOSA NA GLAVI, SMRDIBUBE JOJ OKUPIRALE KUĆU: "Kupila sam ih usisivačem, bacala u wc školjku, ali bespomoćno"

Region
PRIZOR OD KOJEG SE DIŽE KOSA NA GLAVI, SMRDIBUBE JOJ OKUPIRALE KUĆU: "Kupila sam ih usisivačem, bacala u wc školjku, ali bespomoćno"
.

Jedna mještanka Opova, ugledala je prije nekoliko dana u svojoj kući prizor kao iz horora. U kuću je tokom noći ušlo toliko smrdibuba da se pod, prozori i zidovi od njih gotovo nisu ni videli. Zašto se to dogodilo, nema objašnjenja ali veliki broj smrdibuba ove godine uglavnom se tumači promjenama klime i činjenicom da je bilo mnogo toplih i kišnih dana.

Kada se jednog jutra probudila, Nina je ugledala punu sobu smrdibuba. Kad je istrčala napolje čekalo je još veće iznenađenje. Fasada kuće skoro da se nije vidjela od ovih stjenica. Nije joj jasno odakle su došle i na koji način su se uvukle i u sobe.

smrdibuba-5

- Tog dana kad sam pokušavala da ih pokupim i metlicom i usisivačem koji je na kraju izgorio, napunila sam pet velikih vreća iz usisivača. Bacala sam ih u wc šolju i to se skoro zapušilo, jer nije mogla ni voda da ide iz vodokotlića i zaista sve je bilo strašno - ispričala je Nina Popadić Mitrović iz Opova.

smrdibuba

Nina je čitav dan skupljala smrdibube po kući, kupila je i razne preparate da bi ih uništila, a prozore i vrata je dodatno zaštitila. Od raznih isparenja, ali i straha sljedeću noć je prespavala u hotelu.

- Za vikend je puhao vjetar i možda ih je on donio. Kuća je na sunčanoj strani i možda ih je privukla svjetlija boja fasade. Do uvečer tog dana kuća je bila potuno crna sa sve četiri strane - ističe Nina.

smrdibube

Stručnjaci kažu da smrdibube nisu opasne po zdravlje ljudi, ali mogu naneti štetu povrtarima, jer se hrane lišćem. Ne podnose hladnoću i zato pred zimu traže utočište u toplim domovima da bi prezimile, jer u proljeće polažu jaja iz kojih se legu nove larve.

smrdibuba-07-830x0

- Ukoliko neko sad razmišlja o tome da se mogu nečim tretirati zidovi i terase i da to ima dugoročni efekat, tako nešto ne postoji. Ne savjetujemo hemijske tretmane, jer su to pesticidi koji nisu bezbjedni za širu upotrebu - rekla je Maja Sudimac, stručni saradnik Instituta "Tamiš" u Pančevu.

smrdibuba

I u Pančevu neki ugostiteljski objekti pored Tamiša zbog najezde smrdljivih buba nekoliko dana nisu radili, a ako je za utjehu u narodu postoji vjerovanje da gdje smrdljivi Martin uđe biće i para, a po tome Ninu očekuje veliki dobitak!

Pogledajte prilog RTS-a na ovu temu: 

STATUS SRBINA O LIDLU PODIGAO REGION NA NOGE, SVI OSTALI BEZ TEKSTA: "Jezivo je zbog čega se svađamo, a ...."

Ne propustite